Μπάχαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα και τις προμήθειες υλικών στα νοσοκομεία - iefimerida.gr

Μπάχαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα και τις προμήθειες υλικών στα νοσοκομεία

Μπάχαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα και τις προμήθειες στα νοσοκομεία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποκαθίσταται από σήμερα η προμήθεια αντικαρκινικών φαρμάκων, με τους ασθενείς μέχρι πρότινος να κάνουν σαφάρι για να τα πάρουν από τα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, οι προμηθευτές φαρμακευτικών υλικών βάζουν εμπάργκο σε έξι μεγάλα νοσοκομεία και ζητούν να πληρώνονται μετρητοίς από όλα τα υπόλοιπα.

Την ανάσα στους καρκινοπαθείς έδωσε ο υπουργός Υγείας, Χρήστος Κίττας, που είχε επαφές με τις εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν αυτά τα φάρμακα και έκλεισε συμφωνία μαζί τους για να αρχίσουν ξανά την προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων.

Η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών το προηγούμενο διάστημα ήταν απίστευτη, καθώς οι ασθενείς δεν μπορούσαν πλέον να προμηθεύονται φάρμακα από τα φαρμακεία ενώ στα νοσοκομεία εμφανίζονταν τρομερές ελλείψεις λόγω της άρνησης των εταιρειών να διαθέσουν φάρμακα χωρίς να έχουν αποπληρωθεί. Αποτέλεσμα ήταν να αναγκάζονται να τρέχουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι να τα βρούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονταν να τα αγοράζουν από την τσέπη τους.

Τα νοσοκομεία ξεμένουν από υλικά - Ποια μπαίνουν σε εμπάργκο

Ωστόσο, η επανέναρξη των προμηθειών αντικαρκινικών φαρμάκων δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα στην πολύπαθη δημόσια Υγεία θα λυθούν με μιας. Από την Τρίτη, οι προμηθευτές αναλώσιμων υγειονομικών υλικών σταματούν να δίνουν τα υλικά τους σε έξι μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, ενώ δεν θα δίνουν πλέον επί πιστώσει προμήθειες σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς όπως λένε τα νοσοκομεία τους χρωστάνε εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου 150 εκ. ευρώ!

Στην έκτακτη γενική του συνέλευση, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), αποφάσισε να μην τροφοδοτεί πλέον με σύριγγες, γάζες, γάντια κλπ τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», «Σωτηρία», νοσοκομείο Ρόδου αλλά και τα πανεπιστημιακά «Αττικόν» και Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, από αύριο όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να πληρώνουν την ίδια ώρα που παραλαμβάνουν υλικά.

Πόλεμος δηλώσεων για τα αντικαρκινικά φάρμακα

Την ίδια ώρα που στα νοσοκομεία παρατηρούνται αυτά τα προβλήματα και οι καρκινοπαθείς βρίσκονται σε απόγνωση, τα κόμματα αλληλοκατηγορούνται για την κατάσταση στην Υγεία.

Χτες, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε αποδώσει την έλλειψη των αντικαρκινικών φαρμάκων στην ολιγωρία της υπηρεσιακής κυβέρνησης εκτιμώντας ότι «αν υπήρχε Κυβέρνηση θα είχε δώσει λύση αμέσως στο θέμα των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς».

Απάντηση στον κ. Λοβέρδο και μάλιστα με σκληρά λόγια έδωσε ο Συνασπισμός. Σε ανακοίνωσή του χαρακτήριζε τον πρώην υπουργό «πιο πρόθυμο στην υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών» και «εξολοθρευτή του δημόσιου συστήματος υγείας και δημιουργό του καταδικασμένου σε κατάρρευση ΕΟΠΥΥ» ενώ τόνιζε ότι ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί τώρα με ανακοινώσεις να κρύψει τις δικές του «τεράστιες ευθύνες» για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στον Συνασπισμό ανταπάντησε ο κ. Λοβέρδος λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εχθρικός ακόμα και στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, που ζήτησε να μην ταλαιπωρούνται άλλο οι άρρωστοι και οι ηλικιωμένοι. Ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, και του ζήτησε να βρεθούν τα χρήματα ώστε να ομαλοποιηθεί η χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων στους καρκινοπαθείς. Παράλληλα, κάλεσε φαρμακοποιούς και προμηθευτές υγείας να δείξουν ευαισθησία και κατανόηση.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό είχε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζητώντας του να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα και να διατεθούν τα φάρμακα μέσω του ΕΟΠΠΥ.

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο Κώστας Μαρκόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες καταγγέλοντας την «αθλιότητα» με την πολιτική για το φάρμακο που οφείλεται, όπως τόνισε, στην «κατάρρευση του ταμείου του κράτους ελέω μνημονίου».

Για το θέμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων αλλά και τις προμήθειες φαρμακευτικού υλικού στα νοσοκομεία, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση σήμερα στις 13.00 με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, Χρήστο Κίττα.

Τηλεφωνική γραμμή για όσους δεν βρίσκουν φάρμακα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους μπορούν να τηλεφωνούν στους αριθμούς του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, στις τηλεφωνικές γραμμές 210.522.0954-5 για να λάβουν πληροφορίες για το που υπάρχουν τα φάρμακα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ