«Μπορούμε 15%, αλλά διατρέχουμε και... μονοψήφιο κίνδυνο», λένε στο ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

«Μπορούμε 15%, αλλά διατρέχουμε και... μονοψήφιο κίνδυνο», λένε στο ΠΑΣΟΚ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΠΑΣΟΚ ... καλοβλέπει το σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης, ετοιμάζεται για σκληρότερο «διμέτωπο αγώνα», ενώ στελέχη του εκτιμούν ότι η εκλογική του επίδοση την 17η Ιουνίου θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 15%. Στη χειρότερη; Μονοψήφιο ποσοστό...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», όλα τα θέματα της τακτικής και της στρατηγικής του κόμματος εξετάστηκαν σε πρόσφατη ... νυκτερινή, «κλειστή» σύσκεψη στην Ιπποκράτους,υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε αυτήν συμμετείχαν «κορυφαία» στελέχη και στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στην εν λόγω σύσκεψη μεταξύ άλλων διατυπώθηκαν φόβοι και ανησυχίες που έχουν εκφραστεί και σε προηγούμενες συνεδριάσεις του επιτελείου της Ιπποκράτους, σε ό,τι αφορά την εκλογική επίδοση του κόμματος την 17η Ιουνίου.

Δεν ήταν λίγα τα στελέχη που συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ, ναι μεν υπό προϋποθέσεις μπορεί να συγκεντρώσει έως και δυο ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από το 13% της 6ης Μαϊου, εάν όμως «δεν αναλάβει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες» τότε κινδυνεύει να πέσει σε μονοψήφιο αριθμό.

«Διαθέτουμε πρόταση, αλλά το ζήτημα είναι να πείσουμε τον κόσμο να την ακούσει», ήταν η κοινή διαπίστωση.

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», τα στελέχη που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη συμφώνησαν πως «δεν μπορεί να υποστηριχθεί κυβέρνηση, η οποία θα στερείται της δύναμης της κοινωνικής πλειοψηφίας που θα ξεπερνά το 50%».

Τονίστηκε ακόμη το ... αυτονόητο, ότι δηλαδή πρέπει να «ανασταλεί» κάθε ενδεχόμενη σκέψη για προβολή στόχου πρωτιάς, κατάκτησης του μπόνους των 50 εδρών και φυσικά αυτοδυναμίας. Αυτό, για λόγους στοιχειώδους πολιτικού ρεαλισμού, αλλά και επειδή ένας τέτοιος μαξιμαλισμός «δεν θα δημιουργούσε θετικές συνθήκες για το κόμμα».

Με ιδιαίτερη έμφαση τα υπογράμμισαν όλα αυτά οι Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Άννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά.

Σκληρότερος «διμέτωπος» εναντίον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο το σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης, κυβέρνησης «εθνικής ευθύνης», έπειτα από τις εκλογές. Αυτή του η διάθεση είναι πλέον εμφανής στις τοποθετήσεις των στελεχών, αλλά και του κ. Βενιζέλου.

Ο προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ προς τη λύση της οικουμενικής κυβέρνησης δεν συνεπάγεται «χαμήλωμα των τόνων» απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε άλλο.

Στην προαναφερθείσα σύσκεψη αποφασίστηκε να ενταθεί ο «διμέτωπος αγώνας» εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Να προβληθεί με πειστικότερο τρόπο, αλλά και με «σκληρή ρητορική» η θέση ότι οι προτάσεις των δυο αυτών κομμάτων δεν συνιστούν λύση, εν αντιθέσει προς την «ασφαλή έξοδο από την κρίση» που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ.

Αποφασίστηκε ακόμη να γίνουν πυκνότερες και δριμύτερες οι αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Συγγρού και της Κουμουνδούρου, ότι με την τακτική τους οδηγούν σε τεχνητή πόλωση, για να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει η ιδιότητα των δύο πόλων του σημερινού δικομματισμού.

Το ΠΑΣΟΚ εφεξής θα τονίζει με έμφαση ότι αυτή η δικομματική, τεχνητή πόλωση, δυσχεραίνει τις πολιτικές συνεργασίες που χρειάζεται μετεκλογικά η χώρα.

Φυσικά το ΠΑΣΟΚ επ' αυτού έχει να αντιμετωπίσει και το ...πρόσφατο παρελθόν: Δεν είναι μακρινές οι εποχές κατά τις οποίες αξιοποιούσε εκείνο την πόλωση του δικομματικού σκηνικού, χωρίς να διατείνεται – όπως κάνει τώρα- πως το πολιτικό τοπίο χρειάζεται «πολλούς πόλους» και όχι «δυο μονομάχους»...

Στην Ιπποκράτους, όμως, αντιμετωπίζουν κι ένα «εσωτερικό», σημαντικό πρόβλημα. Τα στελέχη το υπογράμμισαν, τονίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί:

Εξ αιτίας της λίστας, πολλοί υποψήφιοι βουλευτές που γνωρίζουν εκ των προτέρων την «τύχη» τους εμφανίζονται αδρανείς ή ... ράθυμοι. Αυτό μειώνει κατακόρυφα τη συνολική μαχητικότητα του κόμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ