Θα φράξει το Παρίσι το δρόμο του Σόιμπλε προς την προεδρία του Eurogroup; - iefimerida.gr

Θα φράξει το Παρίσι το δρόμο του Σόιμπλε προς την προεδρία του Eurogroup;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι πρότινος εθεωρείτο βέβαιο πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία του Eurogroup, αλλά τώρα την προοπτική αυτή σκιάζουν ορισμένα σύννεφα ... γαλλικής προέλευσης. Και μάλιστα πυκνά...

Ως ένδειξη επιφυλακτικότητας ή και απροθυμίας της νέας γαλλικής κυβέρνησης ερμήνευσαν πολιτικοί αναλυτές την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, σε σχετική ερώτηση του L' Express. «Δεν είναι ακόμη ώρα να δούμε αυτό το θέμα, προτεραιότητα τώρα είναι η ανάπτυξη», απάντησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Σε δηλώσεις του στην αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση του γνωστού γερμανικού περιοδικού Spiegel, ο Ζαν – Μαρκ Ερό προχώρησε ... περισσότερο: Όσα είπε, σκιαγραφώντας τον κ. Σόιμπλε, κάλλιστα θα μπορούσαν να στηρίξουν αρνητική στάση του Παρισιού απέναντι στον εν λόγω γερμανό υπουργό.

Ο γάλλος πρωθυπουργός υπενθύμισε πως ο κ. Σόιμπλε «αντιτάχθηκε στην ενίσχυση του Μηχανισμού Σταθερότητας», καθώς και ότι ο γερμανός υπουργός «μίλησε επανειλημμένως για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Κατά τον κ. Ενρό, αυτό το τελευταίο στοιχείο «δυσχεραίνει την αποδοχή του προσώπου του κ. Σόιμπλε εκ μέρους της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας».

Σύμφωνα με το Spiegel, ο ίδιος ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αντιμετωπίζει με εντονότατες επιφυλάξεις το ενδεχόμενο «μεταπήδησης» του γερμανού υπουργού Οικονομικών στην προεδρία του Eurogroup.

Άλλα στελέχη του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εξέφρασαν ανοιχτά τη δυσφορία τους για αυτό το ενδεχόμενο. Ανάμεσά τους και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σύμφωνα με την οποία η επιλογή Σόιμπλε θα εξέπεμπε «αρνητικό μήνυμα» στην Ευρώπη, καθώς το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο «έχει υιοθετήσει μία σκληρότατη γραμμή λιτότητας που απέτυχε».

Σύμφωνα, πάντως, με ευρωπαίους διπλωμάτες, υπάρχει κι ένα... αγκάθι δεοντολογικής και πολιτικής υφής: Πολλοί θα αμφισβητήσουν κατά πόσο είναι ορθό να προεδρεύει στο Eurogoroup μια από τις δυο ισχυρότερες – πολιτικά και οικονομικά – χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Το Παρίσι θα προτιμούσε να παραμείνει στη θέση του ο κ. Γιουνκέρ, ο ίδιος όμως έχει πει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogoroup, το αργότερο στις 17 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ