Τσίπρας: Το Μνημόνιο δεν επαναδιαπραγματεύεται, είναι ήδη πεθαμένο - iefimerida.gr

Τσίπρας: Το Μνημόνιο δεν επαναδιαπραγματεύεται, είναι ήδη πεθαμένο

Αλέξης Τσίπρας: «Δε θα επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «άγρια θηρία» των αγορών ενώ χαρακτήρισε εγκληματίες του πολιτικούς που παρέλασαν τα τελευταία χρόνια από την ελληνική πολιτική σκηνή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό TIME, η πρώτη ερώτηση προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σχετιζόταν με την πολύπαθη ελληνική οικονομία.

«Είστε διατεθειμένος να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στην ελληνική οικονομία», ρώτησε η δημοσιογράφος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία έχει τις ιδιαιτερότητές της και θα εστιάσουμε ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα, στο φορολογικό σύστημα και τη μαύρη οικονομία. Την ίδια ώρα, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Έλληνες ότι το κράτος είναι δίκαιο και αποτελεσματικό. Θα πατάξουμε τη διαφθορά και τη σύνδεση μεταξύ πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της χώρας. Άλλωστε, όπως λέμε και στην Ελλάδα, το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι, κάτι που σημαίνει ότι η διαφθορά αρχίζει από πάνω», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς για τη λύση που έχει ο ίδιος για την κρίση απάντησε, «σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» ενώ απέφυγε να απαντήσει σε συγκεκριμένη ερώτηση επί του πλάνου του. Παράλληλα πιστεύει ότι τα μέτρα λιτότητας ήταν το λάθος φάρμακο για τον Έλληνα ασθενή, «που δεν έλαβε υπόψη τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα 200.000 μικρές επιχειρήσεις να κλείσουν και όλα αυτά οδηγούν της Ελλάδα σε μία ανθρωπιστική κρίση . Είναι παράλογο να δίνεις σε έναν ασθενή που χειροτερεύει το ίδιο φάρμακο».

Και συμπλήρωσε, «έπειτα, όταν κάποιος έχει χρεοκοπήσει και αντί να του δόσεις την ευκαιρία να δουλέψει πρώτα και μετά να αποπληρώσει το χρέος του, τον δανείζεις να ξεχρεώσει τα προηγούμενα χρέη και αυτό με την προϋπόθεση ότι δε θα δουλέψει, δεν τον σώζεις με αυτό τον τρόπο. Τον κάνεις όμηρο

«Και τι θέλετε να επαναδιαπραγματευτείτε από το Μνημόνιο;» συνέχισε η δημοσιογράφος του TIME

«Δε θα επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο, αυτό είναι ήδη πεθαμένο μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου. Θα διαπραγματευτούμε σε πολιτικό επίπεδο, τη σχέση της χώρας με τις υπόλοιπες 16 της ευρωζώνης».

«Όταν δίνεις το ένα χέρι στις αγορές θα σου κατασπαράξουν και το άλλο. Είναι σαν τα κοπάδια των άγριων ζώων, που οδηγούνται από τα ένστικτά τους και τη μυρωδιά του αίματος. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε πολιτικές που θα τα "ηρεμήσουν" αλλιώς θα καταβροχθίσουν και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες». Αναφερόμενος στο γνωστό μύθο αρπαγής της Ευρώπης, λέει ότι η Ευρώπη αυτή τη φορά δεν κινδυνεύει από έναν Ολύμπιο θεό αλλά από τους θεούς του χρήματος

Λίγο παρακάτω, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να παραδεχτούν τα λάθη τους, και συμπληρώνει «πιστεύω ότι θα το κάνουν».

«Δεν πιστεύετε ότι θα κόψουν τα χρήματα»;

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ψυχρό πόλεμο με τους δανειστές της που σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να πατήσουν ένα κουμπί και να τα διαλύσουν όλα, γνωρίζοντας ότι δε θα υπάρξει κανένας νικητής στο τέλος. Όλοι θα χάσουμε».

«Οι Έλληνες παλεύουμε για την αξιοπρέπεια μας αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αν πετύχουμε να αναγκάσουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραδεχτούν τα λάθη τους, τότε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δε θα χρειαστεί να περάσουν από το βασανιστικό μονοπάτι που περασε η Ελλάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια».

Προς το τέλος της συνέντευξης, η δημοσιογράφος ρωτάει επί λέξη τον Αλέξη Τσίπρα, «πώς «πουλάτε» το μεταρρυθμιστικό σας πρόγραμμα στο λαό κύριε Τσίπρα

«Με ειλικρίνεια. Δεν πιστεύουμε ότι ο δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα κυρίως γιατί η Ελλάδα δεν είναι απλά στο χείλος του γκρεμού» και χαρακτήρισε «εγκληματίες» τους πολιτικούς που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια μη όντας προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ