Ερχονται λουκέτα - Το φορολογικό σύστημα σκοτώνει την αγορά - iefimerida.gr

Ερχονται λουκέτα - Το φορολογικό σύστημα σκοτώνει την αγορά

Ερχονται λουκέτα - Οι φόροι σκοτώνουν την αγορά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με... «κανόνια» προειδοποιούν οι έμποροι στη περίπτωση που δεν βελτιωθεί άρδην το κλίμα και πολύ περισσότερο εάν πάρουν σάρκα και οστά προεκλογικές εξαγγελίες που έχουν να κάνουν με την επιβολή νέων φόρων στις επιχειρήσεις.

«Τα σενάρια και οι προτάσεις επιπλέον φορολόγησης των επιχειρήσεων δεν φοβίζουν τους φοροφυγάδες, αλλά τρομοκρατούν τους συνεπείς, οι οποίοι και να ήθελαν, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν, γιατί απλούστατα δεν έχουν να πληρώσουν. Ο κίνδυνος για αναγκαστική εσωτερική παύση πληρωμών είναι προ των πυλών και πολλές φορολογικές δηλώσεις και εκκαθαριστικά φέτος δεν θα εξοφληθούν. Σε ένα φορολογικό σύστημα που σκοτώνει την αγορά, πνίγει την οικονομία και δημιουργεί καθημερινά περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάποιοι θεωρητικοί, έρχονται με ευκολία να προτείνουν επιπλέον φόρους και νέα χαράτσια, αγνοώντας παντελώς τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία της EUROSTAT για τις φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τα προεκλογικά σενάρια και οι αψυχολόγητες προτάσεις επιπλέον φορολόγησης των επιχειρήσεων θα επιβάρυναν τον κλάδο του εμπορίου ετησίως με επιπλέον φόρους 3,5 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, η προκύπτουσα φορολογική επιβάρυνση από το χαράτσι του 1% επί του τζίρου ανέρχεται σύμφωνα με τον τζίρο του 2011 στο 1,4 δις και η επιβολή αυξημένου συντελεστή 40% σε ΑΕ και ΕΠΕ επί των αδιανέμητων κερδών, θα επιβάρυνε φορολογικά με επιπλέον 2,1 δις τις εμπορικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν τα λουκέτα σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, τα καπνικά, τα αυτοκίνητα, τα πρατήρια βενζίνης, τα περίπτερα, κ.ά..

Όσον αφορά στη φορολόγηση ΑΕ και ΕΠΕ, ο Β. Κορκίδης σημειώνει ότι ο συντελεστής φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών ανέρχεται σε 20%, ενώ από τα διανεμόμενα κέρδη παρακρατείται φόρος 25%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Ότι ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης των ΑΕ και ΕΠΕ είναι 40% και όχι 30%. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, 7 στις 10 επιχειρήσεις είναι σήμερα ζημιογόνες, με αποτέλεσμα φορολογικά έσοδα 2,35 δις να βρίσκονται στον αέρα, ενώ θα πρέπει να υπολογισθούν και οι επιστροφές από την προκαταβολή φόρου 65-80% προηγούμενης χρήσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ