Οι απαντήσεις των Ευρωπαίων δεν έπεισαν τις αγορές - iefimerida.gr

Οι απαντήσεις των Ευρωπαίων δεν έπεισαν τις αγορές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Κατώτεροι των περιστάσεων αποδεικνύονται δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αφού παρά τις αγαθές προθέσεις- αν πιστέψει τουλάχιστον κανείς τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο- η ζημιά που έγινε είναι πολύ πιθανόν να μην είναι αναστρέψιμη.

Το πρόβλημα Χρέους της Ελλάδας μόνο κρυφό δεν είναι, σε όσους τουλάχιστον κατοικούν σ' αυτόν τον πλανήτη, όπως επίσης μόνο μυστικό δεν είναι το ότι η Ελλάδα δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές εντός του 2012, δεδομένων των εξαιρετικά αρνητικών συνθηκών. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, άλλωστε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχείρησαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου, αλλά μετά την αρχική θετική έκπληξη που προκάλεσε η απόφαση περί ενίσχυσης του ρόλου του υφιστάμενου Ταμείου (EFSF), οι αγορές διαπίστωσαν ότι η αναβλητικότητα και η πολυφωνία επικράτησαν για μια ακόμα φορά, με αποτέλεσμα οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης της δυνατότητας αγοράς κρατικών τίτλων από τη πρωτογενή αγορά, να μην έχουν διευκρινιστεί ακόμα.

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Ιούνιο, όντας μάλλον εφησυχασμένοι, οι αγορές άρχισαν να «φλέγονται» από τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, που φρόντισαν να αναζωπυρώνουν Γερμανοί αξιωματούχοι, επωνύμως και ανωνύμως. Ακόμα, λοιπόν, κι αν δεχθεί κανείς ότι το δημοσίευμα του γερμανικού SPIEGEL ήταν προβοκατόρικο, αφού στη πολυσυζητημένη μυστική σύσκεψη δεν τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παραμένουν αναπάντητα δύο «καυτά» ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν αφενός από τη γερμανική κυβέρνηση αφετέρου από όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που έσπευσαν εκ των υστέρων να κατασβέσουν τη «πυρκαγιά»:

  1. Υπάρχει ή δεν υπάρχει εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που αφορά σενάριο εξόδου της Ελλάδας από ευρώ, όπως αναφέρει σε σχετικό τηλεγράφημα το πρακτορείο REUTERS; Κι αν υπάρχει ποιο ακριβώς ήταν το σκεπτικό των υπηρεσιακών παραγόντων που το επεξεργάστηκαν; Αποτελεί μια απλή υπόθεση εργασίας ή είναι σενάριο που έχει λάβει υπόψιν της η Γερμανική κυβέρνηση εν αναμονή της Έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους και των κρίσιμων συσκέψεων που θα γίνουν τον Ιούνιο σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών;
  2. Γιατί κρατήθηκε μυστική η σύσκεψη στο Λουξεμβούργο όταν έχει γίνει αντιληπτό ότι αρκεί και η παραμικρή φημολογία για να φουντώσει η σπέκουλα; Κι αφού έγινε γνωστό εν τέλει ότι οι κορυφαίοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται με αντικείμενο και το ελληνικό πρόβλημα, γιατί υπήρξε σιγή ιχθύος έως τα ξημερώματα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι λαμβάνονται αποφάσεις καίριας σημασίας για την Ελλάδα και όχι μόνο;

Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η απάντηση, το μόνο σίγουρο είναι ότι τον Ιούνιο οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν πολύ περισσότερα βήματα μπροστά απ' ότι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, γιατί οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Είναι ενδεικτικές, άλλωστε, οι δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου στην ιταλική LA STAMPA, ο οποίος επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις σχετικές πληροφορίες, αναφέρθηκε στην εναλλακτική της κάλυψης των δανειακών αναγκών του 2012 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας. Επί της ουσίας, η Αθήνα έχει αρχίσει να πιέζει τις Βρυξέλλες για πειστική και συνολική λύση τουλάχιστον για το 2012, παρά το ότι εμφανίζεται να θεωρεί ότι η αντιμετώπιση από τις αγορές μπορεί να αλλάξει εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2011. Ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι Ευρωπαίοι- και φυσικά το ΔΝΤ- απαιτήσουν συμπληρωματικά μέτρα τόσο για το 2011 όσο και για την επόμενη τριετία, προκειμένου να ανοίξουν προστατευτική ομπρέλα, ερώτημα που ενδεχομένως να απαντηθεί την επόμενη εβδομάδα κατά τις επαφές της Κυβέρνησης με τη Τρόικα για τον σχεδιασμό της περιόδου 2011- 2015 και το πλάνο αποκρατικοποιήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ