Ευρωπαϊκές εταιρείες κόβουν την ασφάλιση πιστώσεων στους έλληνες πελάτες - iefimerida.gr

Ευρωπαϊκές εταιρείες κόβουν την ασφάλιση πιστώσεων στους έλληνες πελάτες

Ευρωπαϊκές εταιρείες κόβουν την ασφάλιση πιστώσεων στους έλληνες πελάτες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θηλιά στο λαιμό των ελλήνων εισαγωγέων αλλά και της εγχώριας μεταποίησης απειλεί να αποδειχθεί η απόφαση των δυο μεγαλύτερων εταιρειών ασφάλισης πιστώσεων, να μην αναλαμβάνουν – μέχρι νεωτέρας- συμβόλαια από τη χώρα μας.

'Οπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, στελέχη των δυο εταιρειών, της Euler Hermes και της Atradius Credit Insurance, γνωστοποίησαν τα ... μαύρα μαντάτα στους πελάτες τους στην Ελλάδα: Οι δυο εταιρείας αίρουν προσωρινά την κάλυψη που τους παρείχαν για νέες δραστηριότητες, επειδή ανησυχούν μήπως η Ελλάδα αποχωρήσει – ή εκδιωχθεί- από την Ευρωζώνη.

Ο τερματισμός της ροής αυτών των πιστώσεων ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάσταση στην ελληνική παραγωγή, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων από το εξωτερικό. Δυσμενώς θα επηρεαστεί το εγχώριο εμπόριο, αλλά και τμήμα της βιομηχανίας.

Η μία από τις δυο εταιρείας, η Euler Hermes, ήδη επιβεβαίωσε και δημοσίως αυτήν της την απόφαση.

«Θα πληρώνουν ακριβότερα ή θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο»

Το «προσωρινό» του πράγματος, δύσκολα μπορεί να αμβλύνει τις ανησυχίες. Πρώτον, διότι η κάλυψη που τώρα «κόβεται» ήταν απαραίτητη υπό τις υπάρχουσες, δυσμενέστατες συνθήκες. Δεύτερον, επειδή ουδείς γνωρίζει πόσο ... μόνιμο μπορεί να αποδειχθεί το «προσωρινό». Είναι άγνωστο, άλλωστε, πόσο θα διαρκέσουν οι αμφιβολίες και οι «εκκρεμότητες» ως προς τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, υπογράμμισε:

«Οι εξελίξεις αυτές θέτουν τους εισαγωγείς ενώπιον μιας επιλογής, πολύ δύσκολης: Να βρουν άλλη ασφαλιστική και να πληρώσουν ακριβότερα ή να αναλάβουν μόνοι τους τον κίνδυνο. Ήδη βλέπουμε να λείπουν προϊόντα από τα ράφια των super markets, καθώς επιδεινώνονται τα πράγματα».

Πολύ ανήσυχος για τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης στον τομέα του εμπορίου εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης: «Ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς είναι άμεσος. Οι ελληνικές εισαγωγές φθάνουν ετησίως τα 43 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. είναι πετρελαιοειδή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ