Σήμερα, το κρίσιμο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο - iefimerida.gr

Σήμερα, το κρίσιμο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Στις κάλπες σήμερα οι Ιρλανδοί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την «τύχη» τους αποφασίζουν σήμερα 3,1 εκατομμύρια Ιρλανδοί οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου που προβλέπει πιο αυστηρή επίβλεψη των κρατικών δαπανών από τις Βρυξέλλες.

Η Ιρλανδική κυβέρνηση εμφανίζεται σίγουρη για τη νίκη καθώς προβλέπει ότι το 60% των Ιρλανδών θα ψηφίσει «ναι». Την ίδια ώρα όμως, εκφράζονται φόβοι για μικρή συμμετοχή των υπέρμαχων του συμφώνου στο δημοψήφισμα.

Τα τρία μεγάλα κόμματα της χώρας συντάσσονται υπέρ του «ναι» και μόνον το Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς ηγείται της εκστρατείας του «όχι».

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 10 το βράδυ.

Το δημοψήφισμα, είναι το μόνο που διεξάγεται στην Ε.Ε. για τo Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ενώ είναι το τρίτο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα, η Σλοβενία και η Πορτογαλία, έχουν επικυρώσει το σύμφωνο το οποίο -σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες ευρωπαϊκές συνθήκες- τίθεται σε εφαρμογή αυτομάτως, μόλις 12 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, το επικυρώσουν. Προβλέπεται πως όποια χώρα δεν το επικυρώσει, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στον μηχανισμό στήριξης, ρήτρα που προστέθηκε μετά από απαίτηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκελας Μέρκελ.

Τα στοιχήματα είναι πολλά για τον πάλαι ποτέ «ιρλανδικό τίγρη», μιας και η Ιρλανδία είναι η έδρα πολλών πολυεθνικών εταιρειών, ιδίως τεχνολογικών όπως οι κολοσσοί Google και Facebook και μία ενδεχόμενη περιπλοκή στο πρόγραμμα εξυγίανσης μπορεί να τρομάξει τους επενδυτές καθώς και τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ