Η οικονομική κρίση κάνει τους Έλληνες να ελαττώνουν και το κάπνισμα - iefimerida.gr

Η οικονομική κρίση κάνει τους Έλληνες να ελαττώνουν και το κάπνισμα

κάπνισμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άλλη μία από τις απολαύσεις που αναγκάζεται να κόψει ο Έλληνας, στην Ελλάδα της κρίσης είναι το κάπνισμα. Έτσι, είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους οικονομικής δυσκολίας, πλέον πολλοί συμπολίτες μας αναγκάζονται να ελαττώσουν, ή και να κόψουν μία από τις αγαπημένες τους συνήθειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Μπεχράκη, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, αποτυπώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά μία τάση για μείωση της κακής αυτής συνήθειας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στην κατανάλωση τσιγάρων, την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, τις καπνιστικές συνήθειες των Ελλήνων 18 έως 65 χρόνων, η παραπάνω μείωση είναι συνεχής.

Η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε κατά 800 εκ. τσιγάρα. Από 3,1 εκ. τσιγάρα (σημειωτέον οι μετρήσεις δεν αφορούν τον αριθμό των πακέτων αλλά τον αριθμό των μονωμένων τσιγάρων) που πωλήθηκαν στην Ελλάδα το 2007, ο αριθμός τους μειώθηκε σε 2,3 εκ. τσιγάρα το 2011.

Επίσης ανάλογη μείωση καταγράφεται και στην μέση ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων των Ελλήνων καπνιστών. Έτσι, μέσα σε πέντε χρόνια, από το 2006 έως το 2011, υποδιπλασιάστηκε το ποσοστό των... θεριακλήδων - που κάπνιζαν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα- από 32% σε 16%. «Συρρίκνωση» του ποσοστού των καπνιστών από 34% σε 22% διαπιστώνεται επίσης και σε εκείνους που κατά δήλωσή τους κάπνιζαν το πολύ 10 τσιγάρα ημερησίως.

Εντυπωσιακή κατά τους ειδικούς όμως θεωρείται όμως η μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες Έλληνες. Καταγράφεται μείωση της τάξης του 15,5% στους άνδρες ηλικίας 18 έως 30 χρόνων, με το ποσοστό των καπνιστών να πέφτει από 61,9 σε 46,4%! Εξίσου σημαντική είναι η αναχαίτιση της αύξησης του καπνίσματος στις Ελληνίδες ηλικίας 18 έως 30 ετών, όπου το ποσοστό των καπνιστριών παραμένει σταθερό. «Δεδομένου ότι μέχρι το 2006 οι γυναίκες καπνίστριες αυξάνονταν ραγδαία κάθε χρόνο, η στασιμότητα της τελευταίας 5ετίας είναι μεγάλη κατάκτηση» επισήμανε ο κ. Μπεχράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θετικό αντίκτυπο έχουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα σχολεία της χώρας που ανακόπτουν την καπνιστική συνήθεια στον ευαίσθητο μαθητικό πληθυσμό. Αρνητικό πρόσημο ωστόσο λαμβάνει η χώρα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Η εφαρμογή της τρέχουσας νομοθεσίας για την προστασία των Ελλήνων πολιτών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης όπως και στους χώρους εργασίας δεν έχει καν επιχειρηθεί. Με διάτρητες δικαιολογίες μια πολιτεία που δεν είχε καμία δυσκολία να εφαρμόσει τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα προφασίζεται ανικανότητα εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης.

ΕΟΦ: το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνο

Την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου της κυκλοφορίας και διάθεσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ζήτησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κ. Γιάννης Τούντας, δεδομένου ότι η χρήση τους έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο στη χώρα από όσους φιλοδοξούν να κόψουν το κάπνισμα.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επειδή κυκλοφορεί λίγα χρόνια δεν έχει ερευνηθεί πλήρως ως προς τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία. Τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης όσο και τα αρωματικά έλαια και άλλα έκδοχα που περιέχει αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών» ανέφερε ο κ. Τούντας, προσθέτοντας ότι η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις σχετικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την εισήγησή του, το ηλεκτρονικό τσιγάρο με ένδειξη «για τη διακοπή ή τη μείωση του καπνίσματος» πρέπει να χαρακτηριστεί φαρμακευτικό προϊόν και να λαμβάνει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ. Το νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς την προαναφερθείσα ένδειξη να θεωρηθεί προϊόν καπνού ενώ το μη νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο να υπαχθεί στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ