«Μέχρι και χρεοκοπίες κρατών θα γίνουν, αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ»! - iefimerida.gr

«Μέχρι και χρεοκοπίες κρατών θα γίνουν, αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ»!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέγιστη απειλή εναντίον του διεθνούς οικονομικού συστήματος συνιστά τυχόν ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο γνώμες ειδημόνων και τεχνοκρατών.

Τι κι αν η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας; Εάν η χώρα αποχαιρετήσει το ευρώ, το οικονομικό status όλου του πλανήτη θα πει «αντίο» στις ισορροπίες του, σε πολλές δε περιπτώσεις και στη «διεθνή ευημερία».

Αυτό τονίζουν οι ειδικοί που μίλησαν στο Bloomberg και τις απόψεις των οποίων παρουσιάζει η ελληνική οικονομική εφημερίδα «Κεφάλαιο».

«Θα φύγουν κι άλλες χώρες - δεν θα πονέσει μόνο η Ευρωζώνη»

«Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει ( σ. σ. μια ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη) κρατικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη καθώς και bank runs, πιστωτική κατάρρευση και ύφεση που θα οδηγούσε σε περαιτέρω εξόδους από το ευρώ», επισημαίνει το πρακτορείο, το οποίο προσθέτει ότι «ο πόνος δεν θα περιοριστεί στην Ευρωζώνη».

Στο προαναφερθέν συμπέρασμα συγκλίνουν, ο Ρίτσαρντ Κλάριντα της Pacific Investment Management, καθώς και οικονομολόγοι από την Bank of America, τη Merrill Lynch και την JP Morgan Chase.

Η JP Morgan θεωρεί ότι, εάν η οικονομία της Ευρωζώνης πληγεί κατά 1%, τότε μπορεί να επηρεαστεί κατά 0,7% οποιαδήποτε άλλη οικονομία. Θα πληγούν χώρες με εξαγωγικές οικονομίες, από τη Βρετανία έως την Κίνα. Η Ρωσία θα έρθει αντιμέτωπη με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Merrill Lynch: «Είναι δύσκολο να αφήσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει»

Το Bloomberg συνεχίζει: «Μολονότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να τα πάνε καλύτερα, ακόμη και έτσι, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers».

Σύμφωνα με τη Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομιλόγο της Merrill Lynch, «εάν αφήσουν την Ελλάδα να φύγει, τότε θα σταλεί το μήνυμα ότι το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης δεν είναι απαραιτήτως μόνιμο, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφή για κάποιες χώρες».

Η οικονομολόγος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, λόγω του υψηλού διεθνούς κόστους που συνεπάγεται το αντίθετο σενάριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ