Στις 18 Ιουνίου στο ταμείο θα υπάρχουν μόνο 700 εκ. ευρώ - iefimerida.gr

Στις 18 Ιουνίου στο ταμείο θα υπάρχουν μόνο 700 εκ. ευρώ

Στις 18 Ιουνίου στο ταμείο θα υπάρχουν μόνο 700 εκ. ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ημέρα μετά τις εκλογές, το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει πόρους να καταβάλει μισθούς και συντάξεις και οι τράπεζες θα έχουν εξαντλήσει τα όρια δανεισμού τους από το ευρωσύστημα.

Στα ταμεία θα έχουν απομείνει μόνο 700 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο απόρρητο σημείωμα που έστειλε προ ημερών στον Κάρολο Παπούλια και τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για καταβολή μισθών και συντάξεων.

Οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ενήμεροι για τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς και για την εκροή καταθέσεων αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να περιέλθει ανά πάσα στιγμή η χώρα ακόμη κι από ένα τυχαίο γεγονός.

Στο σημείωμά του ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι στις 18 Ιουνίου το απόθεμα θα είναι μόνο 700 εκατομμύρια ευρώ και στις 20 Ιουνίου η Ελλάδα θα έχει ταμειακό έλλειμμα ύψους 1 δις. Λέει χαρακτηριστικά :

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8.5.2012), η κεντρική πρόβλεψη για την εξέλιξη των εισροών (φορολογικά έσοδα και δανεισμός) και εκροών (δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά από περίπου 3,8 δισ. ευρώ στις 11/5 σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ στις 18/6, και από τις 20/6 θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη ανεπάρκεια διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δισ. Ευρώ».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι τα έσοδα λιγόστεψαν και οι δαπάνες αυξήθηκαν και βγάζει κραυγή αγωνίας :.

«Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και μια νέα προεκλογική περίοδος θα επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη των εσόδων, ενώ και η συγκράτηση των δαπανών καθίσταται δυσκολότερη. Κατά συνέπεια, το ταμειακό πρόβλημα του Δημοσίου μπορεί να εμφανιστεί από τις αρχές Ιουνίου. Οι εξελίξεις αυτές θα δυσχεραίνουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στους επόμενους μήνες».

Ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να φοβάται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αν από τις εκλογές προκύψει πάλι κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας παρότι διευκρινίζει ότι αυτό είναι ένα σενάριο απευκταίο για όλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ