Πώς ο Φιντέλ Κάστρο και οι διπλοί του πράκτορες κορόιδευαν την CIA για δεκαετίες - iefimerida.gr

Πώς ο Φιντέλ Κάστρο και οι διπλοί του πράκτορες κορόιδευαν την CIA για δεκαετίες

Πώς ο Φιντέλ Κάστρο και οι διπλοί του πράκτορες κορόιδευαν την CIA για δεκαετίες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία (1959) και για 30 χρόνια, οι μυστικές υπηρεσίες της Κούβας τοποθέτησαν τέσσερις ντουζίνες διπλών πρακτόρων σε μια τεράστια επιχείρηση κατασκοπίας, κάτω από τη μύτη των Αμερικανών, αποκαλύπτει στο βιβλίο του βετεράνος αναλυτής της CIA.

«Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας υπερόπτης, πανέξυπνος, αμφιλεγόμενος ηγέτης ο οποίος κορόιδευε τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής για δεκαετίες», γράφει ο βετεράνος αναλυτής της CIA, Μπράιαν Λάτελ και παραδέχεται πως μέχρι τον Ιούλιο του 1987 όταν ο πράκτορας της Κούβας Φλορεντίνο Ασπιλάγια (είχε στρατολογηθεί από 16 ετών και εργαζόταν ως πράκτορες 25 χρόνια) αυτομόλησε και ζήτησε άσυλο στη πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη, η CIA αγνοούσε την ύπαρξη των Κουβανών μυστικών υπηρεσιών!

Πώς ο Φιντέλ Κάστρο και οι διπλοί του πράκτορες κορόιδευαν την CIA για δεκαετίες | iefimerida.gr 0

«Πάθαμε σοκ. Δεν μας είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν κάτι ανάλογο. Για τους αναλυτές της σύγχρονης κατασκοπίας αυτό θεωρείται τεράστιο επίτευγμα. Είναι πολύ δύσκολο και πραγματικά εντυπωσιακό να δρα μια υπηρεσία με τόσους πράκτορες χωρίς να τους έχει υποψιαστεί κανείς αλλά να εκτελούν τις αποστολές τους με ακρίβεια δευτερολέπτου», εκτιμά ο ο Λάτελ και εξηγεί ότι και οι 48 διπλοί πράκτορες -οι οποίοι ήταν μοιρασμένοι σε στρατηγικά σημεία σε όλο τον κόσμο- δρούσαν υπό τις προσωπικές εντολές του Κάστρο. Ο Κουβανός ηγέτης επέλεγε συνήθως νέους, σκληροτράχηλους, ευαίσθητους κι εντυπωσιακούς άντρες χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση.

Πώς ο Φιντέλ Κάστρο και οι διπλοί του πράκτορες κορόιδευαν την CIA για δεκαετίες | iefimerida.gr 1

«Ο Κάστρο τους ήθελε εθισμένους στην παλιά Κούβα. Τους ήθελε εύπλαστους χαρακτήρες και ενθουσιώδεις», καταγράφει ο Λάτελ και παραθέτει πολλές ενδιαφέρουσες μαρτυρίες του Ασπιλάγια μεταξύ των οποίων και εκείνη που ήθελε τον Κάστρο να γνώριζε πολλά για τη δολοφονία του Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι... πριν την εκτέλεσή της.

Πώς ο Φιντέλ Κάστρο και οι διπλοί του πράκτορες κορόιδευαν την CIA για δεκαετίες | iefimerida.gr 2

Ο Φιντέλ Κάστρο πάντως δεν είναι πλέον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Στα 85 του έχει παραδώσει την εξουσία στον αδερφό του Ραούλ και όπως λέει ο ίδιος είναι «πολύ εξασθενημένος» για να ασχοληθεί με πράκτορες...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ