Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε εγκαταλελειμένη εκκλησία στην Καππαδοκία

Περισσότερα από 500 άτομα συμμετείχαν στα θυρανοίξια της ορθόδοξης εκκλησίας στο Μουσταφαπασά της Καππαδοκίας, στην οποια χωροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτίστηκε γύρω στα 1600 και μέχρι το 1923 ικανοποιούσε τις θρησκευτικές ανάγκες των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών η εκκλησία εγκαταλείφθηκε και επι δεκαετίες ήταν σε ερειπιώδη κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια ο δήμαρχος της πόλης πρωτοστάτησε προκειμένου η εκκλησία να αποκατασταθεί και αμέσως μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης, κάλεσε επίσημα τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εγκαινιάσει τον ναό.

«Η Καππαδοκία είναι μια περιοχή η οποία ανέδειξε εξέχοντα πρόσωπα κατά τις πρώτες περιόδους του Χριστιανισμού», δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος μετά τη Θεία Λειτουργία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δήμαρχου του Μουσταφαπασα Λεβέντ Aκ για την πρόσκλησή του να ανοίξει εκ νέου την ιστορική εκκλησία. Μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων, ο κ. Ακ έστειλε ένα μήνυμα ειρήνης, ανοχής και συνεργασίας τονίζοντας ότι «ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών είναι απαραίτητος σήμερα περισσότερο από ποτέ».

Μετά την τελετή, ο δήμαρχος παρουσίασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια πινακίδα και ένα κεραμικό πιάτο. Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος παρακολούθησε έκθεση με ελαιογραφίες από 15 καλλιτέχνες σε μια κοντινή εκκλησία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ