Εκτός ελέγχου το λαθρεμπόριο οργάνων - Ένα νεφρο πουλιέται κάθε μία ώρα - iefimerida.gr

Εκτός ελέγχου το λαθρεμπόριο οργάνων - Ένα νεφρο πουλιέται κάθε μία ώρα

Εκτός ελέγχου το λαθρεμπόριο οργάνων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το παράνομο εμπόριο νεφρών έχει αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα, ωστε υπολογίζεται οτι περίπου 10.000 παράνομες εγχειρήσεις αφαίρεσης οργάνων ετησίως, αριθμός που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε πρισσότερες απο μία επεμβάσεις την ώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, η έντονη αύξηση της δραστηριότητας αυτής, στηρίζεται στην αυξανόμενη διεθνή ζήτηση για μεταμόσχευση νεφρών, που πηγάζει από την αύξηση του διαβήτη και άλλλων ασθενειών.

Οι ασθενείς, πολλοί από τους οποίους θα πάνε στην Κίνα, την Ινδία ή το Πακιστάν για τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να πληρώσουν μέχρι και 200.000 δολαια για ένα νεφρό σε συμμορίες που παίρνουν όργανα από απελπισμένους ανθρώπους ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της ανέχειας και πουλάνε τα ίδια τους τα όργανα για 5.000 δολάρια.

«Η παράνομη διακίνηση οργάνων, είχε σημειώσει πτώση την περίοδο 2006-07, ενω είχε υπάρξει αισθητή μείωση στον "μεταμοσχευτικό τουρισμό"» δήλωσε ο Λουκ Νοελ, γιατρός και ανώτερο στέλεχος του Παγκόσμιου Ογρανισμού Υγείας, αλλά πρόσθεσε οτι «Το εμπόριο μπορεί να αυξηθεί και πάλι. Υπήρξαν πρόσφατα ενδείξεις ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για μεταμοσχεύσεις και το κέρδος απο αυτές τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο.»

Τα νεφρά αποτελούν το 75% της παγκόσμιας λαθρεμπορίας οργάνων, ενω η έλλειψη επιβολής του νόμου σε ορισμένες χώρες, και η έλλειψη της νομοθεσίας σε άλλους, σημαίνει ότι αυτοί που θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα στους φτωχούς ανθρώπους για να αποχωριστούν ένα νεφρό βρίσκουν άμεση ανταπόκριση.

Η διακίνηση οργάνων αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» κυρίως για την Κίνα, ενω το υπουργείο Υγείας στο Πεκίνο έχει κυρήξει παράνομη τη διαδικασία και έχει επίσης υποσχεθεί να σταματήσει τη συγκομιδή οργάνων από εκτελεσθέντες κρατούμενους έως το 2017, μια πρακτική που αντιμετώπισε διεθνή κατακραυγή οταν άρχισε να εφαρμόζεται

προμήθεια οργάνων από νεκρούς ή ζώντες δότες και ενθαρρύνοντας την υγιή τρόπο ζωής προκειμένου να εξαλείψει παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη θέση.Ο Νοέλ έχει βάλει στόχο να ανακόψει την πορεία του λαθρεμπορίου οργάνων, με το να μεγιστοποιήσει την


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ