Κυβέρνηση εθνικής ενότητας θέλουν οι Ευρωπαίοι - iefimerida.gr

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας θέλουν οι Ευρωπαίοι

Βερολίνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα αναλάβει το κόστος των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα, φαίνεται πως προκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Το ενδιαφέρον τους έχει επικεντρωθεί στις ελληνικές εκλογές, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα.

Η τοποθέτηση του Μάριο Μόντι δείχνει το στίγμα με το οποίο κινούνται πλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι δείχνουν να κατανοούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα ο κ. Μόντι ανέφερε πως η διεξαγωγή εκλογών στην παρούσα συγκυρία αποτέλεσε σφάλμα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και πως εξαρχής έπρεπε να προκριθεί η λύση Παπαδήμου, προκειμένου η χώρα να υλοποιήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

Παρ' όλα αυτά ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των εκλογών και πως η Ελλάδα θα πάρει την απόφαση εκείνη που θα διασφαλίζει την παρουσία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι δηλώσεις των ξένων ηγετών προκαλούν θυμηδία στην Αθήνα και τα κομματικά επιτελεία, ωστόσο αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι στην Ευρώπη επιθυμούν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων, η οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα ανατάξουν την ελληνική οικονομία και θα δώσουν τέλος στα σενάρια εξόδου από την Ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της Ενωσης καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο τις διεθνείς διαστάσεις της οικονομικής κρίσης οι οποίες επικεντρώνονται στη συνολική αρχιτεκτονική του κοινού νομίσματος και όχι στις μεμονωμένες οικονομικές επιδόσεις των κρατών μελών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η είδηση για την οικονομική κατάσταση της Καταλονίας προκάλεσε αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές χρήματος.

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαία τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που κάνουν λόγο για ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης και έκδοση κοινού ομολόγου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Η βασική αντίσταση σε μια τέτοια προοπτική είναι φυσικά η γερμανική, αφού το Βερολίνο έχει διακηρύξει προς πάσα κατεύθυνση την αντίθεσή του σε μια τέτοια λύση. Ωστόσο η τριανδρία Ολάντ-Μόντι-Κάμερον φαίνεται πως προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα αποδίδοντας τις γερμανικές αντιστάσεις σε λάθος επικοινωνιακή στρατηγική της κυρίας Μέρκελ και όχι στη γενικότερη στάση των Γερμανών ψηφοφόρων.

Άλλωστε ο κ. Μόντι σε συνέντεξή του διευκρίνισε πως η Γερμανία ευνοείται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τονίζοντας πως μια ιταλική έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε τρομερά προβλήματα στις γερμανικές εξαγωγές.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι διανύουμε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο κατά την οποία οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς συσχετισμοί φαίνεται να αλλάζουν προς το συμφέρον μας και ως εκ τούτου οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αποκτήσουν την ωριμότητα και τη διορατικότητα να αντιληφθούν πως στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν αποτιμάται η εκλογική τους επιρροή αλλά το παρόν και το μέλλον της χώρας μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ