«Στο κόκκινο» η Καταλονία - Δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της - iefimerida.gr

«Στο κόκκινο» η Καταλονία - Δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της

πίεση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία στρέφει το βλέμμα της στην Αθήνα φοβούμενη στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ, η είδηση ότι η Καταλονία αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και καταφεύγει στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση κλονίζει ακόμη περισσότερο τις αγορές και την ενισχύει τα σενάρια διάσπασης της ευρωζώνης.

Η Καταλονία «βύθισε» το ελληνικό χρηματιστήριο και έφερε την πτώση σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, με το ευρώ να φτάνει το απόγευμα κάτω από τα 1,25 δολάρια . Τονιζεται ότι η Καταλονία αποτελεί την πιο πλούσια περιφέρεια της Ισπανίας με το ΑΕΠ της να είναι αντίστοιχο με αυτό της Ελλάδας.

Τελικά το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επανήλθαν σε οριακά θετικό έδαφος με εξαίρεση τις μικρές απώλειες του Λονδίνου. Αντίθετα στην Αθήνα το κλίμα ήταν αποκαρδιωτικό αφού ελάχιστοι επενδυτές ήθελαν να αγοράσουν οποιονδήποτε ελληνικό τίτλο ενώ εντείνονταν οι πωλήσεις μετοχών από ξένα χαρτοφυλάκια. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 485,19 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,45%.

Παράλληλα, αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης το κόστος δανεισμού, φθάνοντας το 6,30% για την ισπανική οικονομία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μαδρίτης ότι η κεντρική κυβέρνηση θα συνδράμει στην πληρωμή των υποχρεώσεων της Βαρκελώνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ