Σπάνε τους «κουμπαράδες» για να αποφύγουν τη στάση πληρωμών - iefimerida.gr

Σπάνε τους «κουμπαράδες» για να αποφύγουν τη στάση πληρωμών

Αναζητούνται «μαξιλάρια» για τον Προϋπολογισμό
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στον «κουμπαρά» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσβλέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να καλύψει τρέχουσες ανάγκες, εφόσον εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Προϋπολογισμού, τα οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων φτάνουν έως τις αρχές Ιουλίου.

Στο Ταμείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3 δισ ευρώ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Αθήνα περιμένει εντός του Ιουνίου και το 1 δισ. ευρώ που είχε παρακρατηθεί από τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πρόσφατο Eurogroup θα αποδεσμευθεί σε κάθε περίπτωση.

Πέρα από το... «μαξιλάρι» του ΤΧΣ- που είχε χρησιμοποιηθεί και κατά τη περίοδο των επίπονων διαπραγματεύσεων με τη Τρόικα για το δεύτερο Μνημόνιο- στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι θα... περισσέψουν και περίπου 2-3 δισ ευρώ από το «πακέτο» των 50 δισ ευρώ που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις οι κεφαλαιακές τους ανάγκες είναι σαφώς χαμηλότερες.

Η τρίτη εναλλακτική λύση για τη ταμειακή στήριξη του Προϋπολογισμού είναι οι επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων, «εργαλείο» που είχε έτοιμο και τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει. Το μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι επιβαρύνει έστω βραχυπρόθεσμα το Χρέος και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Τρόικας. Όλα αυτά υπό τη προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει Τρόικα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ