Tι απαντά ο ΣΕΒ στη Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) απάντησε στην εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ότι μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε το απόγευμα, ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι οι θέσεις του ΣΕΒ έναντι της Τρόικας, των εργαζομένων και της κοινωνίας είναι ξεκάθαρες και συνεπείς.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ τονίζει μάλιστα πως «τα υπόλοιπα, προφανώς δεν αφορούν ούτε τον ΣΕΒ ούτε τον πρόεδρό του».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη «κύκλοι» του ΣΕΒ είχαν επιτεθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο υποστηρίζοντας ότι «πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων» συμφώνησε με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημματά, σε απάντηση της δήλωσης του ΣΕΒ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «η σκληρή θέση της τρόικας, σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό, διαμορφώθηκε και υπό την πίεση ελληνικών εργοδοτικών και επιχειρηματικών κύκλων που, με τη βοήθεια των νομικών τους συμβούλων, πίεζαν προς την κατεύθυνση αυτή, με συναντήσεις και επαφές που είχαν απευθείας με την τρόικα».

«Ναι» από το ΣΕΒ στην πρόταση σύγκλισης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης

«Ναι» στην πρόταση για σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, προκειμένου να συζητηθούν τα εργασιακά είπε απόψε ο ΣΕΒ με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη και τη ΓΣΕΕ. Ζητά ωστόσο η συνάντηση αυτή να γίνει μετά τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 31 Μαΐου.

«Σε συνέχεια της πρόσκλησής σας και των επιστολών που αντηλλάγησαν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, προτείνουμε και εμείς τη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης αντί άλλης άτυπης συνάντησης», αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή και προσθέτει: «Εν όψει του γεγονότος ότι στις 31 Μαΐου λαμβάνει χώρα η Γενική Συνέλευσή μας, υποβάλουμε την παράκληση η Εθνική Επιτροπή να συγκληθεί μετά την ημερομηνία αυτή».

Την Τετάρτη, υπενθυμίζεται, ο ΣΕΒ πρότεινε στους κοινωνικούς εταίρους την έναρξη διαλόγου για κατάργηση της μείωσης του βασικού μισθού κατά 22% και επαναφορά της μετενέργειας στους 6 μήνες αντί για τρεις εφόσον ληφθούν ταυτόχρονα αποφάσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και μειωθούν οι αποδοχές στις λεγόμενες «ευγενείς» συμβάσεις που ορίζουν αποδοχές πολύ υψηλότερες από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Η ΓΣΕΕ αρνήθηκε να προσέλθει σε «άτυπο» διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς αντιπροτείνοντας την σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης «ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και συμφωνίες δεσμευτικές από εργαζόμενους, εργοδότες και Κράτος». Με την πρόταση αυτή συμφώνησε απόψε ο ΣΕΒ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ