Independent: H Γερμανία δεν μπορεί μόνη της να σώσει την Eυρωζώνη - iefimerida.gr

Independent: H Γερμανία δεν μπορεί μόνη της να σώσει την Eυρωζώνη

Independent
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mε μελανά χρώματα σκιαγραφεί το μέλλον της ευρωζώνης ο οικονομικός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «The Independent», Χάμις ΜακΡέι, ο οποίος προβλέπει ότι ούτε η Γερμανία είναι σε θέση να σώσει όλη την ευρωζώνη.

Με την ζώνη του ευρώ να βρίσκεται στο «κόκκινο», η πίεση πλέον έχει μετατεθεί στη πλευρά της Γερμανίας, την οποία τα υπόλοιπα κράτη-μέλη προσπαθούν να πείσουν να δεχτεί την έκδοση ευρωομολόγου. Ωστόσο ο Bρετανός αναλυτής εκτιμά ότι ακόμη κι έτσι, η πλούσια Γερμανία δεν αντέχει το βάρος της σωτηρίας της ευρωζώνης.

«Είναι μια πραγματικά καλή ιδέα (η έκδοση του ευρωομολόγου), το λογικό επόμενο βήμα για την ενότητα της ευρωζώνης. Γιατί να μην οχυρωθεί ολόκληρη η νομισματική ένωση πίσω από αυτόν τον δανεισμό; Θα μείωνε δραστικά το κόστος δανεισμού για τα πιο αδύναμα κράτη-μέλη και θα αύξαινε ελάχιστα όσα πληρώνουν τα κράτη του σκληρού πυρήνα. Η λύση έχει προκριθεί τόσο από τον προηγούμενο όσο και από τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας. Οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες την υποστηρίζουν. Η μόνη που δηλώνει αντίθετη είναι η Γερμανία», τονίζει ο ΜακΡέι.

Παρόλα αυτά, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ έχει τους δικούς της λόγους να μην θέλει να προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο αφού δεν θέλει να θυσιάσει την ανάπτυξή της και τη δύναμη των υπερανταγωνιστικών της εξαγωγών.

«Το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας προκαλεί ταυτόχρονα την απέχθεια και τον θαυμασμό: η χώρα επωφελήθηκε τόσο πολύ από το ενιαίο νόμισμα, ώστε πλέον μπορεί να πληρώνει προκείμενου αυτό να συνεχίζει να υπάρχει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος προβλέπει πως η Γερμανία σταδιακά θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της αυτές, αδυνατώντας να σταθεί στο ύψος των οικονομικών της υποχρεώσεων, κυρίως λόγω της δημογραφικής σύνθεσης της χώρας, αφού από τα 82 εκατομμύρια σήμερα αναμένεται, να πέσει στα 72 εκατομμύρια τα επόμενα 40 χρόνια. Έτσι θα απωλέσει μεγάλο μέρος του εργατικού της δυναμικού, άρα και των φορολογούμενων της.

«Τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν, στη θεωρία τουλάχιστον, να βοηθήσουν ώστε να σωθεί το πρόβλημα χρέους των χωρών σε χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά από μόνα τους δεν θα συνέδραμαν επ' ουδενί στην επίλυση ενός αλλού, σημαντικότερου, προβλήματος: αυτού της ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ», σημειώνει ο ΜακΡέι ο οποίος προβλέπει ότι πολλές χώρες εντός της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περικοπες δαπανών της τάξης του 1/3 ή και παραπάνω, κάτι που δεν έχει συμβεί δίχως να ακολουθήσει υποτίμηση του νομίσματος.

«Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες που εχουν επιβληθεί δεν είναι φυσιολογικές, με τις αποδόσεις των ομολόγων να βρίσκονται σε ιστορική πτώση, πιο χαμηλά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του 19ου αιώνα, πιο χαμηλά ακόμη κι από τη δεκαετία του 1930, κάτι που σημαίνει πως δεν θα αντέξουν για πολύ», καταλήγει ο οικονομικός αναλυτής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ