ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΙΑΥΓΕΙ

Ιστοσελίδα υπόσχεται «υπερδιαύγεια» στα δημόσια έγγραφα

Η Ιστοσελίδα που υπόσχεται «υπερδιαύγεια»
Η Ιστοσελίδα που υπόσχεται «υπερδιαύγεια»

Μια νέα ιστοσελίδα, που υπόσχεται να ρίξει άπλετο φως σε όλες τις αποφάσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της «Διαύγειας», εμφανίστηκε στο ελληνικό Διαδίκτυο και επιτρέπει την αναζήτηση όχι μονο στον τίτλο αλλά και στο περιεχόμενο της κάθε απόφασης.

Το πρόγραμμα «Υπερδιαύγεια», το οποίο είναι προσβάσιμο στη διεύθυνση http://yperdiavgeia.gr, είναι μία δουλειά του Μηχανικού Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων, Βαγγέλη Μπάνου και η αρχική ιδέα της σελίδας είναι να δώσει στους επισκέπτες της ιστοσελίδας τη δυνατότητα να κάνουν αναζήτηση στο περιεχόμενο όλων των εγγράφων PDF που αναρτώνται στo πρόγραμμα Δι@ύγεια

Η «Δι@ύγεια» στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας, ενω μέσω του προγράμματος αυτού, εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων και της διοίκησης στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να έχει πρόσβαση, στο σύνολο των νόμων και αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα.

Για να γίνει πιο εύκολη η αναζήτηση των αρχείων αυτών, δημιουργήθηκε η υπερδιαύγεια, η οποία ουσιαστικά κάνει την αναζήτηση των προαναφερθέντων εγγράφων ευκολότερη, αφου η αναζήτησή τους δε γίνεται πλέον μόνο με βάση τον τίτλο τους, αλλά και με βάση τις λέξεις που περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο των εγγράφων.

Αλλωστε, όπως αναγράφεται και στην ίδια την ιστοσελίδα: «Τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα αποτελούν κτήμα όλων μας και η ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο θεμελιώδες δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών.»

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.