Τα συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος - iefimerida.gr

Τα συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος

Τα συπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στους ανθρώπους που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου μέσω των ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφράγματος, σύμφωνα με μία νέα γερμανο-ελβετική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη συνιστά στους ηλικιωμένους, ιδίως στις γυναίκες, που χρησιμοποιύν χάπια ασβεστίου, για την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση, να το κάνουν με κάθε επιφύλαξη ή να προτιμούν μία ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει επαρκές ασβέστιο.όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα λαχανικά κ.α.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Καρκίνου στη Χαϊδελβέργη και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης με επικεφαλής τη Σαμπίνε Ρόρμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο καρδιολογικό περιοδικό "Heart", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 24.000 άτομα ηλικίας 35 έως 64 ετών για πάνω από μία δεκαετία και σύγκριναν τον αριθμό των εμφραγμάτων μεταξύ όσων έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου και όσων δεν έπαιρναν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι έπαιρναν τακτικά χάπια ασβεστίου είχαν 86% πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα σε σεση με όσους έπαιρναν μία μέση δόση ασβεστίου αμέσα από τη διατροφή τους. Η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφράγματος, όμως δεν αποδεικνύει ότι τα ίδια τα συμπληρώματα προκαλούν έμφραγμα.

Ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας Ιαν Ράιντ, εξηγεί οτι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το πρόσθετο ασβέστιο, το οποίο λαμβάνεται απότομα μέσω των χαπιών, κάνει ζημιά στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας τελικά σε έμφραγμα και υμπλήρωσε οτι «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου, αλλά αρκεί να λαμβάνουν το αναγκαίο ασβέστιο από τη διατροφή τους» .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ