Ο τριμερής καυγάς Τσίπρα, Βενιζέλου, ΣΕΒ και οι... καραμπόλες για τις συμβάσεις - iefimerida.gr

Ο τριμερής καυγάς Τσίπρα, Βενιζέλου, ΣΕΒ και οι... καραμπόλες για τις συμβάσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά να παραπέμπουν, εκ παραδόσεως, στον όρο «τριμερής», αλλά αυτή η λέξη τώρα ταιριάζει στον πόλεμο ΣΥΡΙΖΑ-ΣΕΒ-ΠΑΣΟΚ για τις συλλογικές συμβάσεις.

Αξιοπρόσεκτο είναι πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε τα πυρά τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του Συνδέσμου των βιομηχάνων. Αιτία -ή αφορμή- είναι η γνωστή δήλωσή του περί δυνάμεων που «παρίσταναν τις καλές στο εσωτερικό, αλλά πίεζαν την τρόικα για οδυνηρές ρυθμίσεις στα εργασιακά».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατονομάσει «τα επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα που επέβαλαν στην τρόικα αυτούς τους νόμους που σήμερα μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από 25% έως 50%».

Συνέχισε δε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με ένα ερώτημα: «Μήπως είναι αυτοί που όλο αυτό το διάστημα συνεχίζουν να βυσσοδομούν με λύσσα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της προσπάθειάς μας να ανατρέψουμε το Μνημόνιο και τους αντικοινωνικούς, αντεργατικούς αυτούς νόμους;»

Περισσότερο ... δηλητηριώδες εναντίον του κ. Βενιζέλου ήταν το σχόλιο που έκαναν κύκλοι του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει σε όλα τα επίμαχα θέματα με την τρόικα, μολονότι σε αυτού του είδους τη «συναίνεση» αντιδρούσαν -ομοφώνως, μάλιστα- οι κοινωνικοί εταίροι.

«Το ΠΑΣΟΚ, ως υπεύθυνο κόμμα, δεν απαντά σε κύκλους του ΣΕΒ, αλλά μόνο σε δημόσιες τοποθετήσεις», δήλωσε αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του υπενθύμισε πως η προστασία των εργασιακών σχέσεων συμπεριλαμβάνεται στα έξι σημεία της πρότασής του για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, καθώς και ότι το θέμα αυτό εμπεριέχεται στην επιστολή του κ. Βενιζέλου, προς τους παραγωγικούς φορείς.

Διαφωνία Πικραμμένου – Ρουπακιώτη

Την κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων που μειώνουν τους κατώτατους μισθούς και οι οποίες περιορίζουν τη μετενέργεια στους τρεις μήνες ζήτησε ο κ. Τσίπρας από τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας, Αντώνη Ρουπακιώτη. Ανάλογη θέση προέβαλλε αργότερα και ο ΣΕΒ, ζητώντας μάλιστα συνάντηση εργοδοτών- εργαζομένων, ώστε να εξεταστεί το ζήτημα.

Ουσιαστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «πήρε τη σκυτάλη» από τον ίδιο τον κ. Ρουπακιώτη, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προτείνει το «πάγωμα» του νόμου για τις συμβάσεις.

Εν προκειμένω παρατηρείται εμφανής διαφωνία ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνησή «δεν έχει οιανδήποτε αρμοδιότητα για τη μεταβολή του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος».

Η ΓΣΕΕ πάντως αρνήθηκε την πρόταση του ΣΕΒ για διμερείς συνομιλίες, θεωρώντας ότι στερείται νοήματος ενδεχόμενη νέα συνάντηση με τους εργοδότες για τις συλλογικές συμβάσεις. Πρότεινε όμως μια τριμερή συνάντηση ΓΣΕΕ- εργοδοτών- κυβέρνησης, ούτως ώστε να καταστούν δεσμευτικές οι συμφωνίες, εάν κι εφ' όσον προκύψουν.

Διαμηνύοντας την απροθυμία τη ΓΣΕΕ να διαπραγματευτεί μόνο με το ΣΕΒ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος είπε: «Ο διμερής διάλογος μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, αυτός που ονομάζεται και κοινωνικός στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχει, δεν λειτουργεί και δεν τον σέβεται κανένας».

Τι πρότεινε ακριβώς ο ΣΕΒ – τι λένε οι έμποροι

Στην αναλυτική του επιστολή ο ΣΕΒ έθεσε ως στόχο της – προταθείσας από τον ίδιο- συνάντησης την κατάργηση της διάταξης που μειώνει τον κατώτατο μισθό κατά 22% στους μονίμως απασχολουμένους. Ο ΣΕΒ προτείνει επίσης να επανέλθει στους έξι μήνες η μετενέργεια, δηλαδή ο χρονικός ορίζοντας της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων.

Στην επιστολή του ο ΣΕΒ ζητά να συμφωνηθούν μέτρα «μέσου κόστους εργασίας» στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση αλλά χαρακτηρίζονται από «ευγενείς» συμβάσεις, βάσει των οποίων χορηγούνται μισθοί από 20% έως και 100% υπέρτεροι της συλλογικής σύμβασης του 2010.

Ευήκοα ώτα στη ΓΣΕΕ μπορεί να μην βρήκε ο ΣΕΒ, βρήκε όμως στις τάξεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εμπόρων. Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αποδέχθηκε την πρόταση των βιομηχάνων. Σε σχετική επιστολή της η ΕΣΕΕ εκφράζει και πάλι τη διαφωνία της, τόσο για τη μείωση του βασικού, προβλεπόμενου από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, μισθού, όσο και για τη μείωση της χρονικής διάρκειας της μετενέργειας.

Τονίζει ακόμη η ΕΣΕΕ:

«Τα μέτρα αυτά επήλθαν με νομοθετική ρύθμιση και δεν νοείται "πάγωμα νόμου" με "κοινωνική συμφωνία" ή "μορατόριουμ", παρά μόνο με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα όμως που δεν έχει η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ