Εμφύλιος στη ΝΔ για τις 9 έδρες που «χάνονται» λόγω ΔΗΣΥ και ΛΑΟΣ - iefimerida.gr

Εμφύλιος στη ΝΔ για τις 9 έδρες που «χάνονται» λόγω ΔΗΣΥ και ΛΑΟΣ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εννέα εστίες εσωκομματικής ανάφλεξης κομίζει η «διεύρυνση» της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ μαίνεται – και στο Διαδίκτυο- ο «πόλεμος» για τους τρεις που κινδυνεύουν να «θυσιαστούν» στο βωμό της σύμπραξης με τη ΔΗΣΥ, η Συγγρού καλείται να βρει χώρο στις λίστες και για τους έξι «νεοφερμένους» από το ΛΑΟΣ...

Οι μάχες της λίστας στη Νέα Δημοκρατία ήταν έντονες, ανεξέλεγκτες μάλιστα σε ορισμένες περιφέρειες, από την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών της 6ης Μαϊου. Φυσιολογικά λοιπόν γίνεται περισσότερο ... εύφλεκτη η κατάσταση τώρα, εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Τώρα, που η σύμπραξη με τη Ντόρα Μπακογιάννη και οι «εισροές» από το ΛΑΟΣ επιτείνουν τη «στενότητα χώρου», τις γκρίνιες και τις αντιπαραθέσεις.

Όσοι νιώθουν αδικημένοι από τις – φημολογούμενες, πιθανότατες ή τελεσίδικες- επιλογές της Συγγρού, όσοι κινδυνεύουν να εξοβελιστούν για χάρη των «νεοφερμένων», απευθύνονται συν τοις άλλοις στο θυμικό και «γαλάζιας» εκλογικής βάσης και βρίσκουν πολλά ευήκοα ώτα, επισημαίνοντας ότι εκτοπίζονται για να «βολευτούν ξένα σώματα».

Στις εσωτερικές διαμάχες που εξελίσσονται στη Νέα Δημοκρατία, όπλο είναι και η ... νέα τεχνολογία. Ενδεικτική είναι η μάχη που δίνουν στην Ηλεία μέλη, στελέχη και οπαδοί του κόμματος, τα οποία αντιδρούν στο ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στη δεύτερη – και εκλόγιμη- θέση ο Γιώργος Κοντογιάννης, πρώην βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Τα στελέχη που δυσφορούν με αυτήν την ...προσφορά προς την κυρία Μπακογιάννη και φυσικά τον ίδιο τον κ. Κοντογιάννη, δημιούργησαν σελίδα-ανοιχτή ομάδα στο Facebook με τίτλο, «ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ τον ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ(ΣΤΗ ΘΕΣΗ 2 ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ)». Η πρωτοβουλία βρίσκει αξιοπρόσεκτη απήχηση στην εκλογική και κοινωνική βάση του κόμματος, όπως δείχνει το γεγονός ότι μέχρι το πρωί της 23ης Μαϊου αριθμούσε 1733 μέλη η εν λόγω σελίδα.

Ενδιαφέρουσα είναι και η «ποικιλία» που χαρακτηρίζει τα σχόλια, τα οποία διατυπώνονται στη σελίδα αυτή. Αρκετοί από τους διαμαρτυρόμενους δεν επισημαίνουν απλώς ότι το «χατίρι» προς τον κ. Κοντογιάννη θα είναι κατάφωρα άδικο για Διονυσία Αυγερινοπούλου, τη μία εκ των δυο εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος, στην Ηλεία - ο άλλος είναι ο Κώστας Τζαβάρας. Το σοβαρότερο είναι πως με αφορμή αυτό το ειδικό θέμα διατυπώνονται δυσμενή σχόλια και για την πολιτική φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας.

Ορισμένοι σχολιαστές πχ εκφράζουν την άποψη ότι το κόμμα πιέστηκε ώστε, αρχικά μεν να γίνει «μνημονιακό», κατόπιν δε να καταλήξει «στα χέρια της Ντόρας».

Ο κ. Κοντογιάννης κατάγεται από την Ηλεία, αλλά στις εκλογές του Μαίου είχε κατέλθει στην Β΄ Αθήνας. Σε αυτήν την περιφέρεια όμως η κυρία Μπακογιάννη τώρα σκοπεύει να κατεβάσει τον κ. Γιάννη Οικονόμου. Έτσι, η κυρία Αυγερινοπούλου οδεύει προς ... το βωμό, ώστε να βρεθεί χώρος για τον Κοντογιάννη.

Τη διαφωνία του για αυτήν την επιλογή έχει εκφράσει ανοικτά η ΝΟΔΕ Ηλείας, της οποίας ο πρόεδρος Γιώργος Χήνος δήλωσε πως η «πατρίδα και η παράταξη της ΝΔ έχουν ανάγκη από μαχητές και όχι από κατ' απονομή βουλευτές». Ήδη υπέβαλε παραίτηση ο τομεάρχης υγείας της οργάνωσης, Δημήτρης Γιαννόπουλος, διαμαρτυρόμενος «για την τοποθέτηση Κοντογιάννη στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Ηλείας της ΝΔ».

«Πεντοζάλης» της γκρίνιας ηχεί στην Κρήτη...

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Κρήτη. Στα Χανιά φημολογείται πως θα τεθεί πρώτος στη λίστα ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σε βάρος του Μανούσου Βολουδάκη. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει «εκτός νυμφώνος» ο Κώστας Γύπαρης. Το πράγμα όμως ...περιπλέκεται, διότι ο κ. Βολουδάκης είχε στηρίξει με θέρμη τον Αντώνη Σαμαρά, σε ένα πολιτικό τοπίο στο οποίο κάθε άλλο παρά ... περίσσευαν τα ερείσματα του νυν αρχηγού του κόμματος.

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που καταδεικνύει πόσο ... παράξενες παρενέργειες έχει, κατά τόπους, αυτό το πολιτικό – εκλογικό μπιλιάρδο που παίζεται στο τραπέζι της «κεντροδεξιάς συσπείρωσης» είναι και το εξής: Ο ευνοημένος από το «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» κ. Μαρκογιαννάκης, επί δυο έτη καταφερόταν εναντίον του κ. Σαμαρά σε τόνους υψηλούς και με λόγια σκληρά.

Ο ... πεντοζάλης της γκρίνιας ακούγεται όμως και στο Ηράκλειο. Εκεί, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την πιθανότατη ένταξη στο ψηφοδέλτιο του προερχόμενου από τη ΔΗΣΥ, Λευτέρη Αυγενάκη. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια την έδρα θα χάσει ο Γιώργος Δεικτάκης. Ο Μάξιμος Σενετάκης που είχε τοποθετηθεί δεύτερος, δεν επιθυμεί να «ολισθήσει» στην τρίτη θέση, πίσω από τον κ. Κεφαλογιάννη και τον κ. Αυγενάκη.

Εν ολίγοις, εάν δεν αλλάξουν οι σχεδιασμοί της Συγγρού, τρεις πολιτικές ... Ιφιγένειες θα πληρώσουν τη «συγκόλληση» με την κυρία Μπακογιάννη. Ο Γιώργος Δεικτάκης στο Ηράκλειο, ο Κώστας Γύπαρης στα Χανιά και η Διονυσία Αυγερινοπούλου στην Ηλεία.

Τι έπεται; Η ανάγκη να γίνουν ... χωροταξικές- πολιτικές «διαρρυθμίσεις», ώστε να επιβραβευτούν για την επιλογή τους να συστρατευθούν με το κόμμα οι άρτι αφιχθέντες από το ΛΑΟΣ.

Τα προβλήματα, βεβαίως, δεν χαρακτηρίζουν μόνο την περιφέρεια. Στο ίδιο το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος οι ... καραμπόλες είναι αναπόφευκτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, «θύμα» της επιχείρησης ανεύρεσης θέσεων στους άρτι ... μεταγραφέντες μπορεί να είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ