Παπαδήμος: Χάος θα φέρει στην Ελλάδα η έξοδος από το Ευρώ

«Οι Ελληνες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τηρήσουν το δύσκολο πρόγραμμα λιτότητας, διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με την έξοδο από την Ευρωζώνη», επισημαίνει ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη συνέντευξή του στην Wall Street Journal με την οποία προειδοποιεί τον ελληνικό λαό ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Σημειώνει μάλιστα ότι η έξοδος θα είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη και θα προκαλούσε ισχυρό πλήγμα στην οικονομία, εκτίναξη του πληθωρισμού και πολλαπλασιασμό της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

«Αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να υλοποιηθεί και δεν είναι το επιθυμητό για την Ελλάδα ή για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την έξοδο της Ελλάδας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αποτελείται από δύο μέρη: Η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και η χώρα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται ουσιαστικά στο κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος», συμπληρώνει.

«Συμμερίζομαι την άποψη ότι σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας με έξοδο από το ευρώ, οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη -το χρηματοοικονομικό σύστημα και την πραγματική οικονομία- θα είναι πολύ μεγάλες και τα επακόλουθα κόστη σημαντικά και εκτεταμένα, ενώ θα επηρεαστούν και οι οικονομίες εκτός της Ευρωζώνη», προσθέτει παρακάτω.

Αναφέρεται επίσης στις εκτιμήσεις που έχουν γίνει και τοποθετούν το συνολικό κόστος μιας ελληνικής εξόδου από 500 δισ. ευρώ μέχρι και 1 τρισ. Ευρώ και προειδοποιεί ότι «ο χρόνος τελειώνει και χωρίς πρόσθετη βοήθεια η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις συντάξεις και του μισθού του δημόσιου τομέα».

Τέλος, ο κ. Παπαδήμος σημειώνει ότι σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η ραγδαία υποτίμηση στο νέο εθνικό νόμισμα θα ακυρώσει τα πιθανά ανταγωνιστικά οφέλη στο εξωτερικό εμπόριο. Και τονίζει ότι με βάση αυτό το σενάριο, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, τα πραγματικά εισοδήματα θα συρρικνωθούν, το τραπεζικό σύστημα θα γνωρίσει ακραίες πιέσεις και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ