Ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο σαρώνει την Κεντροδεξιά στην Ιταλία - iefimerida.gr

Ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο σαρώνει την Κεντροδεξιά στην Ιταλία

Ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο σαρώνει την Κεντροδεξιά στην Ιταλία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα νέο είδος πολιτικού κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη. Ατομα εκτός της παραδοσιακής πολιτικής σκηνής που καταγγέλουν τη λιτότητα και τα μέτρα της Ε.Ε. ανεβαίνουν στα εκλογικά ουράνια, όπως απέδειξε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων!

Με σύνθημα την έξοδο από το ευρώ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους ο πολυδιάστατος και αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο -κωμικός, ηθοποιός, σχολιαστής, blogger- έκανε την έκπληξη στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία στις 6 και 7 Μαΐου. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, όπως λέγεται, σάρωσε στις τοπικές εκλογές και κατέκτησε τον δήμο της Πάρμας.

Η ανέλπιστη επιτυχία του διάσημου ιταλού κωμικού αποτελεί κόλαφο για τα κόμματα της ιταλικής Κεντροδεξιάς ενώ η μόνη παραδοσιακή δύναμη που σε αρκετές περιπτώσεις καταφέρνει να διατηρήσει τις δυνάμεις της είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Μπέπε Γκρίλο είναι ένας δημοφιλής στην Ιταλία κωμικός από τη Γένοβα και ποτέ δεν περίμενε ότι θα αποσπούσε 190 000 ψήφους στις τοπικές εκλογές στέλνοντας συνεχή μηνύματα στο twitter. Από τους μεγάλους ηττημένους των εκλογών ήταν το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που είδε τα ποσοστά του να καταρρέουν ενώ και η Λέγκα του Βορρά έπαθε καθίζηση στα ποσοστά.
«Η Ιταλία δεν μπορεί να συνέλθει οικονομικά. Ας εξετάσουμε την έξοδό μας από το ευρώ, δεν είναι ταμπού» δήλωνε προεκλογικά ο 64χρονος Μπέπε Γκρίλο, ο κωμικός που έγινε ακτιβιστής και μετά πολιτικός.

Η θέση του Γκρίλο, όπως εκφράστηκε προεκλογικά, είναι «η παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά με τις λιγότερες δυνατές ζημιές».

«Το ευρώ είναι μια θηλιά που σφίγγει συνεχώς, δεν έχουμε ούτε καν τη δυνατότητα να υποστούμε θυσίες μήπως και δούμε κάποια ανάκαμψη - δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος οικονομικής ανάκαμψης» δήλωσε ο Γκρίλο σε όλες τις προεκλογικές του εμφανίσεις. Και τόνισε : «Δεν είναι μόνο ιταλικό φαινόμενο. Σκεφτείτε το περίπου 20% που πήρε η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ή την επιτυχία τόσο των ακροαριστερών όσο και των ακροδεξιών κομμάτων στην Ελλάδα».

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κίνημά του σε εθνικό επίπεδο αγγίζει σε ποσοστά έως και το 8% των ερωτηθέντων και ο Μπέπε Γκρίλο βάζει πλέον στόχο το ιταλικό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ