Σύμμαχος του Ολάντ ο Μόντι - «Γαλλο- ιταλικός» άξονας στη Σύνοδο Κορυφής - iefimerida.gr

Σύμμαχος του Ολάντ ο Μόντι - «Γαλλο- ιταλικός» άξονας στη Σύνοδο Κορυφής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκτός από το «γαλλο- αμερικανικό» άξονα, φαίνεται ότι η Άγκελα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης έναν ακόμη- αμιγώς ευρωπαϊκό, αυτόν: Τον άξονα Παρισιού- Ρώμης.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με σχέδια που πλησιάζουν πολύ τις θέσεις του Φρανσουά Ολάντ. Θέσεις που συνοψίζονται στο συμπέρασμα πως η Ευρώπη «δεν μπορεί να περιμένει τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και τις μειώσεις των ελλειμμάτων, για να αρχίσει να βιώνει ανάπτυξη».

Όπως είναι γνωστό, το Βερολίνο αντιτίθεται σε αυτή τη λογική, εμμένοντας στην ανελαστική λιτότητα, στην πολιτική των διαδοχικών περικοπών και της άτεγκτης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι κύριοι Ολάντ και Μόντι θα προσέλθουν στη Σύνοδο ... κραδαίνοντας τις προτροπές του G8, που διακήρυξε ότι η ανάπτυξη και η δημοσιονομική σταθεροποίηση οφείλουν να συμβαδίζουν.

Ένα στοιχείο που δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η Σύνοδος, αλλά και πόσος ... κόπος θα χρειαστεί για να γεφυρωθούν χάσματα, είναι και το εξής: Η όλη διαδικασία ενδέχεται να παραταθεί με τη διεξαγωγή και έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Επιδίωξη των 27 ηγετών είναι να τεθεί το περίγραμμα των αποφάσεων, που θα οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου.

«Αγκάθι» η επιδείνωση στην Ισπανία

Μια από τις συγκεκριμένες ιδέες που θα «πέσουν στο τραπέζι», είναι και αυτή της έκδοσης του ευρωομολόγου. Αρνητικός εμφανίστηκε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, λέγοντας: «Τα ευρωομόλογα δεν είναι φάρμακο για να θεραπευτεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση τα απορρίπτει».

Δεν κινήθηκε στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος η δήλωση του εκπροσώπου του Ολι Ρεν, του Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος είπε:

«Τα ευρωομόλογα είναι μέρος της απάντησής μας στην κρίση. Προϋπόθεση, όμως, για το ευρωομόλογο είναι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης». Ο κ. Αλταφάζ παρέπεμψε το θέμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας ότι εναπόκειται σε αυτές η απόφαση επί του θέματος.

Ανάμεσα στα δυσεπίλυτα «παζλ» που συνθέτουν το ανησυχητικό κλίμα στην Ευρώπη είναι και οι εξελίξεις στην Ισπανία- χώρα με σημαντικό οικονομικό ειδικό βάρος στην Ευρωζώνη. Τον τραπεζικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ενώ και το έλλειμμα αναθεωρήθηκε «επί τα χείρω». Η Ισπανία, πάντως, εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση της Γαλλίας για ειδική ευρωπαϊκή στήριξη που θα έχει ως στόχο την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ