Σχέδιο σωτηρίας των φορολογικών εσόδων

Με την ανησυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του, έφυγε από τα γραφεία του ΣΔΟΕ ο Γιώργος Ζανιάς, καθώς διαπίστωσε ότι η όποια επιτυχία του σχεδίου διάσωσης των εσόδων, περνάει από τα χέρια των εφοριακών.

Στη πραγματικότητα το μόνο σίγουρο έσοδο για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι το ΕΤΑΚ του 2009, αλλά ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι οι υπόχρεοι θα προθυμοποιηθούν να πληρώσουν τα περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, είναι προφανές ότι ο Προϋπολογισμός δεν σώζεται ή τουλάχιστον δεν σώζεται μόνο έτσι.

Ο προγραμματισμός για τους επόμενους μήνες θα στηριχθεί κυρίως στις Εκθέσεις Ελέγχου που έχει στείλει το 2011 και το 2012 το ΣΔΟΕ σε εφορίες και ελεγκτικά κέντρα, οι οποίες έμειναν να πιάνουν... σκόνη στα ράφια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για 32.000 υποθέσεις, από τις οποίες το ΣΔΟΕ έχει υπολογίσει ότι τα έσοδα (πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι) μπορούν να φτάσουν στα 5 δισ. ευρώ!

Βέβαια, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, το Δημόσιο εισπράττει μόλις το 7,5% των επιδικασθέντων ποσών, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο πήχης των προσδοκιών πρέπει να μείνει χαμηλά, ακόμα κι αν οι εφορίες προλάβαιναν να ελέγξουν και τις 32.000 υποθέσεις.

Από εκεί και πέρα το βάρος θα πέσει στις περιπτώσεις εικονικών- πλαστών τιμολογίων, στα ληξιπρόθεσμα του τελευταίου έτους τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν ευκολότερα- θα υπάρξει μάλιστα προσωπική όχληση του κ.Ζανιά στους επικεφαλής των μεγάλων εφοριών- αλλά και στους προσωρινούς ελέγχους για την ορθή απόδοση του ΦΠΑ κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

Κι επειδή γίνεται πολλή κουβέντα για τους εκκρεμείς φόρους επί των ακινήτων, πέρα από το ΕΤΑΚ του 2009 που είναι καθ' οδόν, όλα τα άλλα πάνε για... αργότερα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι και οι "φουσκωμένοι" λογαριασμοί της ΔΕΗ και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ, θα... σκάσουν μύτη μετά τις εκλογές...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ