Βερολίνο: Η Μέρκελ δεν ανακατεύει την πολιτική χύτρα της Ελλάδας

«Η Καγκελάριος δεν παράσχει υλικά στην πολιτική κουζίνα που σιγοβράζει στην Ελλάδα». Με αυτόν τον τρόπο αρνήθηκε τα περί δημοψηφίσματος ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ, Γκέοργκ Στράιτερ, που δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων δημοσιογράφων, για το θέμα.

Ο κ. Στράιτερ εκνευρίστηκε εμφανώς, εξ αιτίας της επιμονής – αλλά και της δυσπιστίας- που έδειξαν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου. «Η καγκελάριος δεν πρότεινε δημοψήφισμα, ούτε είπε κάτι που να μπορεί να ερμηνευτεί προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε.

«Ας έχετε ως αφετηρία την αρχή ότι η Καγκελάριος παραμένει αντίθετη σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα», είπε ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ, αποδίδοντας σε παρανόηση τις έντονες, περί του αντιθέτου, πληροφορίες.

«Το είπε ο υπουργός, στο Eurogroup»

Εκ διαμέτρου αντίθετη εκδοχή προβάλλει το «Spiegel». Το περιοδικό στο ρεπορτάζ του αναφέρει ότι το θέμα του δημοψηφίσματος, όχι μόνο είναι υπαρκτό, αλλά είχε τεθεί στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και στο Eurogroup, στη συνεδρίαση του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών πίεζαν εντονότατα τον Φίλιππο Σαχινίδη.

Σύμφωνα με το περιοδικό, τα πράγματα εξελίχθηκαν ως εξής: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε στον κ. Σαχινίδη ότι «αν γινόταν τώρα μια μυστική ψηφοφορία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μια ισχυρή πλειοψηφία θα τασσόταν εναντίον της παραμονής της».

Τότε – πάντα κατά το περιοδικό- παρενέβη ο γερμανός υπουργός Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διατύπωσε την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Το δημοψήφισμα – είπε ο κ. Σόιμπλε- «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μαζί με τις εκλογές».

Εν ολίγοις, το Βερολίνο διαψεύδει τα του δημοψηφίσματος και το Spiegel διαψεύδει... τη διάψευση!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ