G8: Νίκη Ομπάμα – Ολάντ, αλλά η Μέρκελ θα επιδιώξει ρεβάνς στην Ευρώπη... - iefimerida.gr

G8: Νίκη Ομπάμα – Ολάντ, αλλά η Μέρκελ θα επιδιώξει ρεβάνς στην Ευρώπη...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νίκησε το κοινό μέτωπο Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ, στη ... βελούδινη διαμάχη του με την Αγκελα Μέρκελ, στη σύνοδο του G8 στο Καμπ Ντέιβιντ; Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο ο «γαλλο- αμερικανικός» άξονας πιστώνεται μια επιτυχία, την οποία όμως συνοδεύουν ορισμένα «αλλά»...

Σημαντική μερίδα του διεθνούς Τύπου προβάλλει ως νίκη των Ομπάμα – Ολάντ το γεγονός ότι εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο τονίζεται πως είναι «επιβεβλημένο να υπάρξει ανάπτυξη και απασχόληση». Όπως τονίζει όμως ο Guardian, η γερμανίδα Καγκελάριος θα έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει την κυριαρχία της σε κάποια από τις επόμενες ευρωπαϊκές συνόδους. «Το πνεύμα της ανακοίνωσης μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο», τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Σε ανάλογο πνεύμα, πολιτικός αναλυτής τόνιζε, στο Καμπ Ντέιβιντ: «Όλα είναι θέμα ερμηνειών και συσχετισμών. Στη λογική της λιτότητας της Μέρκελ μπορεί κάλλιστα να ενσωματωθεί ο στόχος της ανάπτυξης. Το βασικό είναι τι θα γίνει στη διελκυστίνδα του Ολάντ με τη Μέρκελ, στην Ευρώπη. Εάν, βεβαίως θα αποδειχθεί διελκυστίνδα κι όχι μια διαδικασία ανεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων. Εκεί θα κριθεί η έκβαση των πραγμάτων».

Στο κοινό ανακοινωθέν επισημαίνονται «στοιχεία ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία», τονίζεται όμως ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Για την Ευρωζώνη αναφέρεται:

«Συμφωνούμε ότι είναι σημαντική παράμετρος μια ισχυρή, ενωμένη Ευρωζώνη, για την παγκόσμια σταθερότητα και την ανάκαμψη. Επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τηρώντας όμως τις δεσμεύσεις της»

Στη G8, πάντως, διαφάνηκε ότι απέναντι στο «γαλλο- αμερικανικό άξονα» υπάρχει ένας ... «αγγλο- γερμανικός», καθώς ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρεσβεύει θέσεις υπέρ της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας, κινούμενος σε μήκος κύματος ανάλογο με εκείνο του Βερολίνου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ