«Ελιξήριο» ο καφές - Αυξάνει το όριο ζωής - iefimerida.gr

«Ελιξήριο» ο καφές - Αυξάνει το όριο ζωής

Πέντε καφέδες την ημέρα.. το γιατρό τον κάνουν πέρα...!
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερις με πέντε καφέδες την ημέρα είναι πολύ πιθανόν να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου. Φυσικά αυτό ισχύει μόνο όταν ο καφές δεν συνοδεύεται και από τσιγάρο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ

Όπως δημοσιεύει το iatropedia.gr, οι ερευνητές, συσχέτισαν την κατανάλωση καφέ με την κατάσταση της υγείας άνω των 400.000 ατόμων ηλικίας 50 έως 71 ετών για μία μεγάλη περίοδο σχεδόν 14 ετών. Όσο περισσότερο καφέ έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης.

Αναλύοντας τα στοιχεία των 402.260 ανθρώπων, αρχικά οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καφές έχει αρνητική επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής. Όμως αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όσοι πίνουν καφέ, συνήθως καπνίζουν κιόλας. Όταν οι επιστήμονες απομόνωσαν τον ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου, δηλαδή το κάπνισμα, τότε προέκυψε το ακριβώς αντίθετο: ότι ο καφές αυξάνει το προσδόκιμο όριο ζωής.

Η μείωση του κινδύνου αφορούσε ένα μεγάλο αριθμό αιτιών θανάτου, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, αναπνευστικά προβλήματα και διαβήτη, αλλά όχι τον καρκίνο (ο πολύς καφές σε αυτή την περίπτωση δεν φαίνεται να δρα προστατευτικά). Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι η μείωση του κινδύνου αφορά κυρίως όσους πίνουν καφέ, αλλά δεν καπνίζουν ταυτόχρονα, και ακόμα καλύτερα όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, διότι το τσιγάρο, όταν συνοδεύει τον καφέ, λειτουργεί αρνητικά για την υγεία.

Τέλος, η ωφέλεια σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής αφορά και αυτούς που πίνουν κυρίως καφέ χωρίς καφεϊνη, μία ένδειξη ότι όποιος και αν είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο καφές σχετίζεται θετικά με τη διάρκεια της ζωής, δεν έχει να κάνει με τη βασική ουσία του, την καφεϊνη, αλλά πιθανώς με κάποια άλλη από τις περίπου 1.000 διαφορετικές ουσίες που ο καφές περιέχει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ