Μέρκελ - Κάμερον βλέπουν μπάλα, Ομπάμα - Ολάντ θέλουν «σκορ» στην ανάπτυξη... - iefimerida.gr

Μέρκελ - Κάμερον βλέπουν μπάλα, Ομπάμα - Ολάντ θέλουν «σκορ» στην ανάπτυξη...

Μέρκελ - Κάμερον βλέπουν μπάλα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

ΗΠΑ – Γαλλία... συμμαχία; Θα μπορούσε να ειπωθεί κι έτσι. Το βέβαιο είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Φρανσουά Ολάντ διαμορφώνουν κοινό μέτωπο, επιζητώντας χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρώπη και μέτρα ανάπτυξης.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου διεξάγεται η σύνοδος της G8, επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση των απόψεών τους ως προς τη διεθνή κρίση: Αμφότεροι επιζητούν μέτρα οικονομικής αναθέρμανσης και τόνωσης της απασχόλησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση που πλήττει «βάναυσα» την Ευρώπη και της οποίας το ... ωστικό κύμα , όπως φοβάται η Ουάσιγκτον, απειλεί την αμερικανική οικονομία.

Οι δυο πρόεδροι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά όχι με την «μονομερή πολιτική των διαδοχικών περικοπών». Εξυπακούεται ότι η γραμμή τους αυτή τους φέρνει αντιμέτωπους με την πολιτική, στην οποία μέχρι σήμερα εμμένουν Βερολίνο και Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χάνει την υπομονή του»

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τόνιζαν ότι «έχει εξαντληθεί η υπομονή του κ. Ομπάμα με τους Ευρωπαίους, που δεν έχουν πράξει όσα έπρεπε για να τερματίσουν αυτή την πρωτοφανή κρίση».

Μένει να δούμε, βεβαίως, πώς ακριβώς θα βρουν αυτοί οι αυστηροί τόνοι την αντανάκλασή τους στις συνομιλίες και τις τελικές αποφάσεις της G8.

Ήδη, πάντως, η Ουάσινγκτον έχει εκδηλώσει με όλους τους ... διαθέσιμους τρόπους την ικανοποίησή της για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στην Ευρώπη ο κ. Ολάντ, αξιώνοντας άμβλυνση της λιτότητας και ανάπτυξη.

Σχετικές δηλώσεις, θετικές για τις κινήσεις του γάλλου Προέδρου, έκαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι όπως η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα επαίνεσε τις παρεμβάσεις του γάλλου ομολόγου του και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι.

«Φρανσουά, βγάλε τη γραβάτα...»

Ο ίδιος ο κ. Ολάντ, είτε επειδή είχε το άγχος του «πρωτάρη» είτε διότι αντιλαμβανόταν ότι θα είναι ένα από τα «πρόσωπα πρώτης γραμμής» στη σύνοδο, κατέφθασε στο Καμπ Ντέιβιντ με ενδυματολογική επισημότητα που δεν χαρακτήρισε τους άλλους ηγέτες: Ήταν ο μόνος που φορούσε γραβάτα. «Φρανσουά, με ενημέρωσαν ότι μπορείς να τη βγάλεις τη γραβάτα», είπε κάποια στιγμή ο κ. Ομπάμα.

Τη δική της στρατηγική στη G8 καταστρώνει η Άγκελα Μέρκελ, αλλά στο πρόγραμμά της υπάρχει σίγουρα ένα δίωρο διάλειμμα: Θα παρακολουθήσει, παρέα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον αποψινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Μπάγερν Μονάχου και την Τσέλσι.Στην αίθουσα προβολών της εξοχικής κατοικίας του κ. Ομπάμα. Δεν έχει ανακοινωθεί εάν θα παρακολουθήσει κι ο ίδιος τον αγώνα.

Ποδοσφαιρικό ματς, νούμερο δυο

Τείνει πάντως να γίνει θεσμός των διεθνών συνόδων, η εικόνα της κυρίας Μέρκελ και του κ. Κάμερον μπροστά από έναν τηλεοπτικό δέκτη που προβάλει ποδοσφαιρικό ματς. Το ίδιο είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2010, κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20, στον Καναδά.

Τότε οι δυο ηγέτες είχαν δει μαζί το ματς ανάμεσα στις αντίστοιχες εθνικές ομάδες, το οποίο διεξήχθη στη Νότιο Αφρική (Μουντιάλ). Επέδειξαν μάλιστα άψογη... διπλωματική συμπεριφορά, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης που έληξε με θρίαμβο των Γερμανών, 4-1.

Η Καγκελάριος συγκράτησε τις εκδηλώσεις χαράς. Συνήθως δεν χαλιναγωγεί και ... πολύ την εκφραστικότητά της όταν βρίσκεται στις κερκίδες των επισήμων ενός γηπέδου και βλέπει ματς της Εθνικής Γερμανίας. Δίπλα στον κ. Κάμερον, όμως, το 2010 ήταν «κυρία». Αλλά κι εκείνος διατήρησε ο φλέγμα του, όταν είδε να ακυρώνεται κανονικό γκολ των συμπατριωτών του, σε χρονικό σημείο στο οποίο η έκβαση του ματς δεν ήταν, ακόμη, βέβαιη.

Τότε η κυρία Μέρκελ δεν ικανοποιήθηκε μόνο από την έκβαση του ματς εκείνου. Σε εκείνη τη σύνοδο του G20 είχε «περάσει» η δική της γραμμή – κι όχι του Ομπάμα. Μένει να δούμε τι θα γίνει τώρα, που ο αμερικανός Πρόεδρος συνθέτει «επιθετικό δίδυμο» με τον Ολάντ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ