Στα τάρταρα οι αποδοχές - Μείωσεις από 17% έως 30% - iefimerida.gr

Στα τάρταρα οι αποδοχές - Μείωσεις από 17% έως 30%

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Εικόνες Αποκάλυψης στην αγορά εργασίας, αποτυπώνουν τα νεώτερα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς δείχνουν ότι οι αλλαγές που επήλθαν στο πλαίσιο των κλαδικών συμβάσεων έχουν εκτινάξει στα ύψη τον αριθμό των ατομικών συμβάσεων, οδηγώντας παράλληλα στα... τάρταρα τις αποδοχές των εργαζομένων.

Ειδικότερα, στο διάστημα 14 Φεβρουαρίου-15 Μαίου καταγράφεται μείωση αποδοχών που φτάνει έως το 30% κυρίως λόγω ατομικών συμβάσεων.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω διάστημα υπογράφηκαν 64.201 ατομικές συμβάσεις σε 16.338 επιχειρήσεις, με μείωση αποδοχών από 17% έως 30%, με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 22,9%.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα υπογράφηκαν 13.829 επιχειρησιακές συμβάσεις με μέση μείωση αποδοχών 21,35%, αλλά στα νησιά η μείωση κυμαίνεται από 35% έως 40%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι μέσα σε ένα 3μηνο περίπου 78.000 εργαζόμενοι είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται!

Το σοκ δεν σταματά εδώ. Με τη συμπλήρωση του πρώτου 4μήνου, τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν επίσης ότι 28.796 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε «ευέλικτες» συμβάσεις (+ 43,6% από πέρσι), δηλαδή σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις που μετατράπηκαν σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας με μονομερή απόφαση του εργοδότη, αυξήθηκαν κατά 169,36%!!!

Κι ενώ σύμφωνα με το σκεπτικό της Τρόικας, αυτή η «χαλάρωση» των εργασιακών σχέσεων και η καθίζηση των μισθών, θα έπρεπε να δώσει... ώθηση στην απασχόληση άρα και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, το ΣΕΠΕ κατέγραψε αύξηση της «μαύρης» εργασίας στο 36% από 28,9% πέρσι!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ