Αράπογλου:Θα κερδίσει όποιος εξασφαλίσει την πιό ανεκτή παραμονη στο ευρώ - iefimerida.gr

Αράπογλου:Θα κερδίσει όποιος εξασφαλίσει την πιό ανεκτή παραμονη στο ευρώ

Διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Pulse: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν την πρωτι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εκτίμηση πως η Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση στις εκλογές τις 17ης Ιουνίου έκανε ο Γιώργος ο Αράπογλου, διευθυντής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Pulse.

Σε συνέντευξη του στο iefimerida.gr ενώ τόνισε πως οι πολίτες θα εμπιστευτούν αυτό που θα εξασφαλίσει την πιο αποδεκτή, την καλύτερη, την πιο ανεκτή παραμονή μας στο ευρώ.

1. Τι δείχνουν οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις ;

Η πρώτη θέση θα διεκδικηθεί από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Αν και στις πρώτες δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διατηρεί τα εκλογικά του ποσοστά, εκτιμώ ότι θα δυσκολευτεί να τα αυξήσει. Τα υπόλοιπα κόμματα δέχονται πιέσεις. Επιβεβαιώνεται η μεγάλη ρευστότητα: τις ημέρες που κυκλοφορούσε το "Ποντίκι" με την έρευνά μας, που εκτιμούσε το ΣΥΡΙΖΑ στο 22% και τη Νέα Δημοκρατία στο 19,5%, δύο άλλες δημοσκοπήσεις έδιναν αντίστοιχα 20,3% - 14,2% η μία και 21% - 23,1% η άλλη. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ξεκινούν την προεκλογική μάχη από παραπλήσια (δημοσκοπικά) ποσοστά, με διαφορές στα όρια του στατιστικά σφάλματος. Όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

2. Η ψήφος οργής θα επικρατήσει και στις εκλογές του Ιουνίου ;

Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι η ψήφος οργής θα παίξει και σε αυτές τις εκλογές ρόλο. Πιστεύω πάντως ότι η σημασία της θα είναι μειωμένη σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Επίσης δεν είμαι σίγουρος ότι στις προηγούμενες εκλογές υπερίσχυσε. Είχε καθοριστικό ρόλο αλλά δεν ήταν το κύριο κριτήριο για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων.

3. Η οργή θα γίνει ψήφος συνείδησης ;

Όπως ήδη σας απάντησα δεν είμαι σίγουρος ότι στις προηγούμενες εκλογές υπερίσχυσε η ψήφος οργής. Νομίζω ότι ήδη από τις προηγούμενες εκλογές, ένα μεγάλο μέρος των ψήφων ήταν «συνειδητοποιημένες» ψήφοι. Σε αυτές τις εκλογές εκτιμώ ότι το ποσοστό αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

4. θα ψηφίσουμε με δίλημμα ευρώ ή δραχμή ;

Εκτιμώ ότι το το ερώτημα, η αναζήτηση των πολιτών, σε αυτές τις εκλογές δεν θα είναι απλώς το «ποιός μπορεί να εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ», αλλά το ποιός μπορεί να εξασφαλίσει την πιο αποδεκτή, την καλύτερη, την πιο ανεκτή παραμονή μας στο ευρώ.

5. Ποιά θα είναι τα δίπολα των εκλογών ;

Νομίζω ότι τα δίπολα και τα διλήμματα αποτελούν απλούστευση των επιλογών που θα κληθούμε να κάνουμε σε αυτές τις εκλογές. Ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις των επικοινωνιακών επιτελείων, σε αυτές τις εκλογές τα πράγματα θα είναι αρκετά πιο σύνθετα και οι δυνατότητες επιλογής περισσότερες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ