«Δώστε χρόνο κι ελπίδα στην Ελλάδα, αλλιώς χανόμαστε όλοι» - iefimerida.gr

«Δώστε χρόνο κι ελπίδα στην Ελλάδα, αλλιώς χανόμαστε όλοι»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περισσότερες και πιο... στεντόρειες γίνονται στην Ευρώπη οι φωνές πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που ζητούν «λιγότερο μαστίγιο» και περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα.

Πληθαίνουν ταυτοχρόνως όσοι αξιώνουν να σταματήσει η «αβασάνιστη εικοτολογία» για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πολλοί παράγοντες επισημαίνουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρότατες πολιτικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ανεξαρτήτως του κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη να απορροφήσει τους αμιγώς οικονομικούς κραδασμούς της ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ορισμένοι τεχνοκράτες μάλιστα αμφισβητούν την άποψη ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο- και από οικονομικής πλευράς. Χαρακτηριστική είναι η εκδοχή του Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, πρώην μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Σμάγκι χαρακτηρίζει «καταστρεπτικές» τις συνέπειες τυχόν ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη και αναφέρει: «Όποιοι υποστηρίζουν πως οι αγορές είναι καλά προετοιμασμένες για ένα τέτοιο συμβάν και ότι η ελληνική οικονομία θα επιφορτιστεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, υποτιμούν πολύ σοβαρά τα κανάλια μετάδοσης συστημικών κρίσεων μετά από μια κρίση χρέους και τον τραπεζικό πανικό».

«Η τρόικα ζητά σκληρά πράγματα από τους Έλληνες»

«Κάνουν επικίνδυνο παιχνίδι όσοι επιδίδονται ελαφρά τη καρδία σε εικασίες για το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», προειδοποιεί ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ταυτοχρόνως ο κ. Σταϊνμάγερ ζητά από την Ελλάδα να αποφύγει την μονομερή καταγγελία των συμφωνηθέντων.

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε εκφράσει την επιθυμία του να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και την εμμονή του στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου.

«Στους Έλληνες πρέπει να δοθεί μια προοπτική, οι όροι που τους έχει επιβάλλει η τρόικα είναι πολύ σκληροί», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Αντρέας Σίντερ.

Σε ανάλογο πνεύμα κινείται η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας για τη χώρα μας «αλληλεγγύη και σταθερότητα, όχι διατύπωση των αντιπαραγωγικών απειλών». Οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τονίζουν ότι η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει την Ελλάδα «με πρόσθετες πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση». Ειδικότερα ο επικεφαλής τους, Χάνες Σβόμποντα, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί με κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Την επιθυμία του να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη εκφράζει ο Πιερ Μοσκοβισί, νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. «Θέλουμε να μείνει, διότι η Ευρωζώνη είναι ενιαία, δεν μπορεί να διαλυθεί» είπε. Πρόσθεσε δε ότι ο επαναπροσδιορισμός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και η ελληνική κρίση θα είναι τα κύρια θέματα στην ατζέντα του.

Μπορεί η Βρετανία να μην ανήκει στην Ευρωζώνη, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις. Ζητά από τους ηγέτες της ΕΕ να «συνεννοηθούν», καθώς η μεν Ελλάδα βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού», το δε ευρώ «κινδυνεύει να χαθεί». Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, εκτιμά ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα του κατακερματισμού της χωρίς να διαγράφεται καμία σαφής λύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ