«Εξαφανίστηκε» συλλεκτική Ολυμπιακή δάδα αξίας 300.000 ευρώ - iefimerida.gr

«Εξαφανίστηκε» συλλεκτική Ολυμπιακή δάδα αξίας 300.000 ευρώ

«Εξαφανίστηκε» συλλεκτική δάδα των Ολυμπιακών του Ελσίνκι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την εξαφάνιση ενός εξαιρετικά σπάνιου Ολυμπιακού αντικειμένου από την Αρχαία Ολυμπία, τη δεύτερη αυθεντική δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 300.00 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην τοπική εφημερίδα «Κόσμος», από την Αρχαία Ολυμπία εξαφανίστηκε η μία από τις δύο δάδες που υπήρχαν έχει εξαφανισθεί και μάλιστα σχετικό έγγραφο εστάλη προ μερικών εβδομάδων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Μέχρι στιγμής η απώλεια της δάδας έχει κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό, ενώ αξειοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εξαφάνισή της συμπίπτει χρονικά με την κλοπή στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Για να γίνει κατανοητή η αξία του αντικειμένου πρέπει να επισημανθεί πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ελσίνκι ήταν η διοργάνωση με τις λιγότερες Ολυμπιακές δάδες, αφού κατασκευάστηκαν συνολικά μόλις 22 και μέχρι σήμερα παραμένουν εξαιρετικά δυσεύρετες....

Με μια από αυτές τις 22 δάδες η ολυμπιακή φλόγα, της οποίας η αφή είχε γίνει στην Αρχαία Ολυμπία από την πρωθιερέα Ξανθίππη Πηχέων Θεολογίτη ως τον αρκτικό κύκλο, όπου μάρτυρες της διαδρομής της έγιναν ακόμα και οι Λάπωνες κάτοικοι.

Στην Αρχαία Ολυμπία παρέμειναν δύο δάδες, ενώ σπανιότητά τους, προκαλεί πανζουρλισμό στους συλλέκτες, όταν τύχει κάποιο από αυτά τα 22 κομμάτια να βγει σε δημοπρασία. Για παράδειγμα, το 2011 μία δάδα του 1952 πωλήθηκε σε πλειστηριασμό στο Παρίσι αντί του ποσού των 300.000 ευρώ!

Τι απέγινε η δεύτερη δάδα στην Αρχαία Ολυμπία; Ακόμη και άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση δεν έχουν απάντηση. Προφανώς διεξάγονται έρευνες, ωστόσο η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Αν έχει σημειωθεί κλοπή, τότε οι δράστες έχουν πετύχει «διάνα»! Εκλεψαν αντικείμενο με αξία μεγαλύτερη και από κάποιο αρχαίο κτέρισμα σαν και αυτά που είχαν κλαπεί από το παλιό μουσείο στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ