Η πρώτη απόφαση που πήρε ο Ολάντ ήταν... να μειώσει τον μισθό του! - iefimerida.gr

Η πρώτη απόφαση που πήρε ο Ολάντ ήταν... να μειώσει τον μισθό του!

κώδικας δεοντολογίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο του Φρανσουά Ολάντ ενέκρινε τη μείωση κατά 30% του μισθού του Γάλλου προέδρου και των υπουργών του.

Το μέτρο αυτό δίνει το στίγμα μιας διαφορετικής πολιτικής προσέγγιση και αποτελούσε προεκλογική δέσμευση των Σοσιαλιστών, οι οποίοι τάσσονταν υπέρ μιας «υποδειγματικής» εκτελεστικής εξουσίας.

Ο μισθός του προέδρου, ο οποίος είχε αυξηθεί κατά 170% το 2007, και είχε φθάσει τα 21.300 ευρώ ακαθάριστα (προ φόρων και κοινωνικών εισφορών) μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί, θα είναι πλέον λίγο πάνω από 14.910 ευρώ μικτά το μήνα. Ο Πρωθυπουργός θα λαμβάνει την ίδια αμοιβή.

Ο μηνιαίος μισθός των υπουργών θα είναι 9.940 ευρώ ακαθάριστα, έναντι των 14.200 ευρώ ακαθάριστα που ελάμβαναν, ενώ μείωση θα δουν και τα υπουργεία αφού αποφασίστηκε η μείωση κατά 10% του αριθμού των συνεργατών που απασχολούνται στους υπουργούς ή στους υφυπουργούς και οι οποίοι θα ανέρχονται σε 15 και 10 αντιστοίχως.

Μάλιστα η νέα γαλλική κυβέρνηση υπέγραψε ένα «κώδικα δεοντολογίας», μια δέσμευση για υποδειγματική άσκηση της εξουσίας η οποία αναφέρει ότι ο καθένας τους θα πρέπει να απέχει από κάθε σύγκρουση συμφερόντων και δεν θα μπορεί να είναι ταυτόχρονα υπουργός, μέλος του Κοινοβουλίου και μέλος της αυτοδιοίκησης.

Πριν ακόμη γίνει αυτό το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, ο ηγέτης του μεγάλου κόμματος της δεξιάς, της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), Ζαν Φρανσουά Κοπέ είχε καταγγείλει τη μείωση των μισθών στην κυβέρνηση ως «απάτη», επειδή η πρώτη κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ έχει «14 περισσότερα μέλη» από την πρώτη κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Ωστόσο σημειώνεται πως από τον Ιούνιο του 2007, η δεύτερη κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί, είχε αυξήσει σε 31 τα μέλη της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ