Ντόνα Σάμερ: οι απόπειρες αυτοκτονίας, η λαμπερή καριέρα κι ο θάνατος [βίντεο] - iefimerida.gr

Ντόνα Σάμερ: οι απόπειρες αυτοκτονίας, η λαμπερή καριέρα κι ο θάνατος [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκατομμύρια άνθρωποι θρηνούν τον θάνατο της γυναίκας που χαρακτήρισε με τη φωνή της τα '70s και αποθεώθηκε από μια ολόκληρη γενιά η οποία έμαθε να χορεύει μέχρι τελικής πτώσεως κάτω από τη ντισκομπάλα και να ντύνεται λαμπερά, πολύχρωμα, χαρούμενα, όπως εκείνη. Ο κόσμος αποχαιρετά τη Ντόνα Σάμερ με βαθιά θλίψη γιατί μαζί της καταλαβαίνει πως φεύγει ανεπιστρεπτί μια ολόκληρη εποχή.

Η μέτζο σοπράνο με τα πέντε Grammy, η πρώτη τραγουδίστρια με τρία συνεχόμενα διπλά άλμπουμ που έφτασαν στο Νο1 του US Billboard chart, η καλλιτέχνης με τα τέσσερα Νο1 singles στις ΗΠΑ σε 13 μόλις μήνες, γεννήθηκε ως Λα Ντόνα Αντριαν Γκέινς την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1948 σε μια γειτονιά της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη.

Κάθε Κυριακή πήγαινε με τα έξι αδέρφια της στην χριστιανική εκκλησία για να μην χαλάσει το χατήρι των βαθιά θρήσκων γονιών της και εκεί έμαθε να τραγουδάει γκόσπελ. Γρήγορα κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς το τραγούδι και άρχισε με τις ξαδέρφες και τις αδερφές της να φτιάχνει συγκροτήματα... απομίμηση των θρυλικών γυναικείων συγκροτημάτων της Motown.

Όταν στα τέλη του 1960 άκουσε τη θεϊκή φωνή της Τζάνις Τσόπλιν μαγεύτηκε και ονειρεύτηκε καριέρα μεγάλης ντίβας. Εγκατέλειψε το σχολείο προκαλώντας μεγάλους καυγάδες στο σπίτι, όχι μόνο γιατί οι συντηρητικοί γονείς της δεν ήθελαν να τραγουδάει το κοριτσάκι τους στα μπαρ αλλά κυρίως επειδή κανείς δεν πίστευε πως η Ντόνα είχε καλή φωνή. Συνήθως την κορόιδευαν και για τη φωνή και για την εμφάνισή της! Μια τυχαία οντισιόν για μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ την έστειλε σε τουρνέ στην Ευρώπη και εν τέλει στην Γερμανία όπου έζησε πολλά χρόνια και τραγούδησε επαγγελματικά.

Το 1971 παντρεύτηκε τον Αυστριακό ηθοποιό Χέλμπουτ Σόμερ και έγινε για πρώτη φορά μητέρα. Ακόμη κι όταν χώρισε αποφάσισε να κρατήσει το επώνυμό του... αλλά μεταφρασμένο στα αγγλικά γιατί της θύμιζε καλοκαίρι (Summer) και ήταν εύηχο.

Το 1975 συνάντησε τον παραγωγό Τζιόρτζιο Μορόντερ ο οποίος συμπτωματικά έψαχνε για κάτι νέο στη μουσική σκηνή. Του ζήτησε να καθίσει σε έναν καναπέ, να σβήσει τα φώτα και να ακούσει το Love to Love You Baby, το οποίο τραγούδησε με στεναγμούς και βογκητά, πράγμα αδιανόητο για την εποχή. Ο παραγωγός το τόλμησε, το τραγούδι κυκλοφόρησε και το άστρο της έλαμψε.

Σε πείσμα όσων την σνόμπαραν εκτιμώντας ότι ήταν πολύ σεξιστικός ο τρόπος που τραγουδούσε, η Ντόνα Σάμερ αποφάσισε να βγάλει στην κυκλοφορία ένα άλμπουμ που δούλευε δύο χρόνια, είχε τον τίτλο Bad Girls και θέμα την πορνεία! Ντύθηκε πόρνη για το εξώφυλλο και τραγούδησε Lady Of The Night (σε επανεκτέλεση), Hot Stuff, Bad Girls, Dim All the Lights, No More Tears (Enough is Enough) με τη Μπάρμπατα Στρέιζαντ και... τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.

Αυτό που έγινε ίσως λιγότερο γνωστό είναι πως στα 80s έδωσε μεγάλη μάχη κατά του μίσους των συντηρητικών Αμερικανών για τους γκέι και τη νέα αρρώστια για την οποία τους στιγμάτιζαν ως καταραμένους (AIDS). Την κατηγόρησαν ότι είχε δηλώσει πως τοAIDS ήταν η τιμωρία του Θεού για την ανήθικη ζωή των γκέι και μέχρι το τέλος της ζωής της προσπαθούσε να πείσει πως δεν είχε ποτέ πει κάτι τέτοιο...

Η προσωπική της ζωή δεν ήταν πάντως το ίδιο λαμπερή με τις εμφανίσεις της στη σκηνή.

Παντρεύτηκε συνολικά δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά αλλά στα μέσα του 1977 άρχισε να υποφέρει από κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Στα απομνημονεύματα της έγραψε ότι είχε πολλές φορές προσπαθήσει να αυτοκτονήσει κυρίως επειδή δεν μπορούσε να διαχειριστεί το μέγεθος της επιτυχίας της και τα λάθη στις διαπροσωπικές της σχέσεις. Άρχισε να παίρνει φάρμακα και το 1979 έπαθε νευρικό κλονισμο στο σπίτι της...

Επέστρεψε κοντά στην εκκλησία, αποκήρθξε το τραγούδι της Love to Love You Baby που την έκανε τόσο διάσημη (το επανεκτέλεσε ωστόσο το 2011) και άρχισε να ζει στο περιθώριο της δόξας της. O τελευταίος της δίσκος κυκλοφόρησε το 2008 ενώ τους τελευταίους μήνες της ζωής της τους πέρασε στο στούνιο ηχογραφώντας τον νέο της δίσκο...

Η οικογένειά της επιβεβαίωσε σήμερα πως η αγαπημένη Ντόνα Σάμερ απεβίωσε στα 63 της «και μας άφησε ήρεμους να γιορτάζουμε την συναρπαστική ζωή της και τον θρύλο της που συνεχίζεται». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΜΖ.com που μετέδωσε πρώτο την είδηση του θανάτου της, έπασχε από καρκίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ