Στα χέρια του Γιώργου Ζανιά η καυτή πατάτα της οικονομίας - iefimerida.gr

Στα χέρια του Γιώργου Ζανιά η καυτή πατάτα της οικονομίας

Στα χέρια του Γιώργου Ζανιά η καυτή πατάτα της οικονομίας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στους ώμους του Γιώργου Ζανιά θα πέσει πλέον το φορτίο της οικονομίας έως τις εκλογές. Ο έως τώρα επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που είχε διατελέσει και Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.

Είχε νιώσει τα... χάδια των Ευρωπαίων από το πρώτο κιόλας EUROGROUP όντας δίπλα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και είχε μετάσχει σε όλες τις «καυτές» διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα, δεδομένα τα οποία τον έφεραν τελικά στο «τιμόνι» του υπουργείου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου, ίσως στη πιο δύσκολη και περίεργη χρονική περίοδο.

Αναμφίβολα το πρώτο δύσκολο τεστ για τον Γιώργο Ζανιά είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης στις τράπεζες, όπου μαζί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τον Πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αφενός θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης αφετέρου θα επιχειρήσουν αν όχι να αναστρέψουν, τουλάχιστον να μην επιβαρύνουν το κλίμα.

Προτεραιότητα χαρακτηρίζεται, επίσης, η προετοιμασία των ελληνικών θέσεων για τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Μαΐου, η οποία όπως όλα δείχνουν θα έχει έντονα ελληνικό «άρωμα» κι όπου η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να θέλει να συνταχθεί στο υπό διαμόρφωση μπλοκ χωρών που θα ζητήσει αλλαγή πλεύσης και χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου.

Όσο για το αυτονόητο, δηλαδή την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα αν λάβει κανείς υπόψιν τη χαλάρωση που παρατηρείται ήδη και αναμένεται να συνεχιστεί έως τις εκλογές. Ήδη οι αρρυθμίες στα έσοδα είναι σημαντικές και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Ζανιάς ως προς τις φορολογικές εκκρεμότητες, δηλαδή εάν θα δώσει εντολή να φύγουν τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ και του ΦΑΠ που είναι «παγωμένα» στο ΚΕΠΥΟ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ