Νταλάρα: Πολιτική σταθερότητα για να σταματήσει η φυγή καταθέσεων - iefimerida.gr

Νταλάρα: Πολιτική σταθερότητα για να σταματήσει η φυγή καταθέσεων

Νταλλάρα: Να σταματήσει το κύμα φυγής καταθέσεων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) θα συνεχίσει η ΕΚΤ να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση τους, οπότε θα αποκτήσουν πρόσβαση εκ νέου στον βασικό μηχανισμό αναχρηματοδότησης της Τράπεζας.

Αυτό διευκρίνισε η ΕΚΤ αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας, απαντώντας επί της ουσίας στην έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε εσχάτως με αφορμή δημοσίευμα που ανέφερε πως η ΕΚΤ κλείνει τις «στρόφιγγες» στις ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν έχει γίνει η ανακεφαλαιοποίηση τους, παρά το ότι πήραν τα 25 δισ ευρώ, ενώ η διευκρίνιση για τη παροχή ρευστότητας μέσω του ELA κρίθηκε αναγκαία μετά από τηλεγράφημα του REUTERS που ανέφερε ότι διακόπτονται οι πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών οι οποίες δεν έχουν ενισχύσει επαρκώς τα κεφάλαια τους.

Η ουσία είναι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της, δήλωση που εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στη τάση φυγής καταθέσεων που αναπτύχθηκε τη τελευταία εβδομάδα.

Στα θετικά της ημέρας συμπεριλαμβάνεται και η συνέντευξη στο πρακτορείο DOW JONES του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι μετά τη σχετική απόφαση του τελευταίου EUROGROUP, τα 18 δισ ευρώ της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης θα έχουν φτάσει στις τράπεζες σε μια εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF, ο γνωστός Τσαρλς Νταλλάρα εκτίμησε ότι αυτό το κύμα φυγής καταθέσεων μπορεί να ανακοπεί αλλά μόνο όταν οριστεί νέα κυβέρνηση, η οποία θα επιβεβαιώσει τη πρόθεση παραμονής στο Ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ