Στέρηση φοροαπαλλαγών για τους οφειλέτες του Δημοσίου - iefimerida.gr

Στέρηση φοροαπαλλαγών για τους οφειλέτες του Δημοσίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στα πλέον κρίσιμα 24ωρα μπαίνει η προετοιμασία του οικονομικού επιτελείου εν αναμονή των υψηλόβαθμων στελεχών της Τρόικας και σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, "όλα θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως".

Επί της ουσίας, όσον αφορά στο πεδίο των στενών αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών, μένει να εξειδικευθεί καταρχήν το νέο πλαίσιο για τις φοροαπαλλαγές απ' όπου προσδοκόνται περίπου 2 δισ ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τεθούν για πρώτη φορά εισοδηματικά και ενδεχομένως περιουσιακά κριτήρια αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πού πρέπει να τεθεί ο πήχης, καθώς εκφράζεται ο φόβος ότι θα θιγούν για μια ακόμα φορά οι εύκολοι στόχοι δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα. Το σενάριο που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος προβλέπει εισοδηματικό όριο 50.000 ευρώ, ενώ είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν κι άλλες επιμέρους ρυθμίσεις για κατά περίπτωση στέρηση ή απώλεια απαλλαγών και ελαφρύνσεων με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Από εκεί και πέρα φαίνεται ότι θα πρέπει να δοθούν πειστικές και πάνω από όλα κοστολογημένες απαντήσεις για το εύρος των περικοπών λειτουργικών δαπανών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο- με προσδοκία περίπου 2,5 δισ ευρώ- κάτι που προϋποθέτει, όμως, συμφωνία του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους συναδέλφους του, η οποία επί του παρόντος δεν υπάρχει.

Όσον αφορά, δε, στον δημοσιονομικό σχεδιασμό των υπόλοιπων "ευαίσθητων" υπουργείων, μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στις συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας, αφού εκφράζονται από τη Τρόικα σοβαρές επιφυλάξεις για τους στόχους της αύξησης των εσόδων από την εισφοροδιαφυγή, αναμένεται, όμως, να τεθούν στο μικροσκόπιο και οι στόχοι του υπουργείου Υγείας, ειδικά στο κομμάτι της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, όπως επίσης οι στόχοι του υπουργείου Παιδείας που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση δαπανών από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ