Στα 16 δισ. δολάρια βάζει τον «πήχη» του Χρηματιστηρίου το Facebook

To Facebook ανακοινωσε οτι θα αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που θα εισάγει στο αμερικάνικο Χρηματιστήριο στις 421.000.000. Αυτό σημαίνει ότι υπολογίζει να αντλήσει από την δημόσια εγγραφή ένα ποσό ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Με την κίνηση αυτή, η νούμερο ένα ιστοσελίδα κοινωνικής δικτυωσης του κόσμου αυξάνει κατα 25% τη δημόσια προσφορά μετοχών που αρχικά ήταν για 337,4 εκατομμύρια μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι τo Facebook ετοιμάζεται για την μεγαλύτερη είσοδο σε Χρηματιστήριο που έχει κάνει εταιρία τεχνολογίας μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Facebook έχει ήδη αυξήσει και τις τιμές προσφοράς των μετοχών στα 34 έως 38 δολάρια ανά τεμάχιο, απο τα 28 έως 35 δολάρια που ήταν προηγουμένως. Αν αντλήσει τελικά 16 δισ. δολάρια, όπως υπολογίζεται, το χρηματιστηριακό ντεμπούτο του Facebook θα ξεπεράσει ακόμα και εκείνo της General Motors, και θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τελευταία, οι πωλήσεις του Facebook δείχνουν επιβράδυνση, αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζουκερμπεργκ, θα την ξεπεράσει επεκτείνοντας το Facebook σε τομείς όπως η διαφήμιση σε κινητά και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Oρισμένοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν αποφύγει να επενδύσουν στο Facebook, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές εξέλιξης της ιστοσελίδας. Σύμφωνα με τον αναλυτή Μανουελ Σβερίν: «Ένας αυξανόμενος αριθμός θεσμικών επενδυτών βλέπουν πέρα από την σημερινή αξία της επιχείρησης και κοιτάζουν τη μελοντική της ανάπτυξη». Μάλιστα, η εταιρεία του Σβερίν, προβλέπει ότι το Facebook έχει βάλει πλώρη για κέρδη 1 δισ. δολάρια.

Πάντως, σε μια παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg, που βασίστηκε σε 1.250 επενδυτές, αναλυτές και επιχειρηματίες και έγινε πριν την ανακοίνωση της αύξησης του εύρους των τιμών, το 79% δήλωσε οτι το facebook δεν αξίζει τέτοια υψηλή αποτίμηση.

Οι καινούριες τιμές για τις μετοχές του Facebook, μπαίνουν σε ισχύ απο αύριο, και την αμέσως επόμενη μέρα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις υπο το σύμβολο FB στο χρηματιστήριο NASDAQ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ