Πράσινο φως για το «χαμένο» 1 δισ. ευρώ και την ανακεφαλαιοποίηση - iefimerida.gr

Πράσινο φως για το «χαμένο» 1 δισ. ευρώ και την ανακεφαλαιοποίηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αναμφίβολα το μήνυμα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στην Αθήνα ήταν σαφές και μάλλον αυστηρό, παρά το ότι το... πασπάλισαν με λίγη «χρυσόσκονη», δηλαδή με την υποσημείωση ότι μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση για κάποια χαλάρωση, όχι βέβαια για την αλλαγή βασικών όρων του Μνημονίου αλλά τουλάχιστον για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του Ελλείμματος.

Ωστόσο, από τη συνεδρίαση του Eurogroup βγήκαν δύο θετικές ειδήσεις που πέρασαν μάλλον στα «ψιλά», παρά το ότι επιτρέπουν και στον Προϋπολογισμό αλλά και στις τράπεζες να πάρουν βαθιές ανάσες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Το πρώτο καλό νέο ήρθε δια στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι το 1 δισ ευρώ που παρακρατήθηκε από τη δόση των 5,2 δισ ευρώ, θα φτάσει στην Αθήνα πριν από το τέλος Ιουνίου, δίνοντας έτσι βαθιές ανάσες στα ταμειακά διαθέσιμα. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι για να φτάσουμε ομαλά έως το τέλος του επόμενου μήνα, η ροή των εσόδων θα πρέπει να είναι η προσδοκώμενη και σε αυτό το σημείο γεννά ερωτήματα η συνεννόηση που έκανε το υπουργείο Οικονομικών με τη ΔΕΗ για την αποστολή- μέχρι νεωτέρας- των λογαριασμών χωρίς τη πρώτη δόση του Τέλους Ακινήτων για το 2012.

Το δεύτερο καλό νέο αφορά στην απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι να ανάψουν το πράσινο φως στη πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι αυτά τα 18 δισ ευρώ που είχαν "κολλήσει"- άγνωστο για ποιον λόγο- μεταξύ του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα φτάσουν στις τράπεζες και θα στηρίξουν όχι μόνο τη κεφαλαιακή τους βάση αλλά και τη ρευστότητα τους. Θα πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ήταν έντονη η δυσφορία της ΕΚΤ για τη καθυστέρηση στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και γι' αυτό υπήρξε πίεση για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, προκειμένου να μη προκληθούν κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ