Στην τελική ευθεία η δίκη Oracle vs Google – Σε κίνδυνο το Android; - iefimerida.gr

Στην τελική ευθεία η δίκη Oracle vs Google – Σε κίνδυνο το Android;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις τελικές τους αγορεύσεις ενώπιον των ενόρκων ετοιμάζονται να δώσουν σήμερα οι δικηγόροι των δύο τεχνολογικών γιγάντων, της Google και της Oracle, στη πολυδιαφημισμένη δίκη για την υποτιθέμενη παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων της δεύτερης στην γλώσσα Java από το Android της Google.

Το κεντρικό ερώτημα της μήνυσης που έχει ασκήσει η Oracle είναι αν η Google έχει παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα της πρώτης στην δομή και την οργάνωση των 37 APIs της γλώσσας Java που χρησιμοποιεί το Android, το λειτουργικό σύστημα για «έξυπνα» κινητά (smartphones), της Google.

Τα APIs (Application Programming Interfaces) είναι οι διεπαφές που υπάρχουν σε μια βιβλιοθήκη προγραμματισμού όπως η Java, που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να φτιάχνουν εφαρμογές στη γλώσσα αυτή. Σκεφτείτε τα σαν οδηγίες για το πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι ώστε να δουλεύει σωστά. H Oracle, που απέκτησε τα πνευματικά δικαιώματα της Java όταν αγόρασε την Sun Microsystems το 2010, ποντάρει πολλά στο να αποδειχθεί ότι η Google παραβίασε τα δικαιώματά της σε αυτόν τον τομέα. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, όμως, πέντε βδομάδες μετά την έναρξη της διαδικασίας, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα θα εξεταστεί σε νέα δίκη.

Πάντως, η Oracle έχει κερδίσει ήδη μια μικρή νίκη, καθώς στις 7 Μαΐου οι ένορκοι έκριναν ότι η Google όντως παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα της Oracle, επειδή χρησιμοποίησε τα APIs της Java όταν σχεδίαζε το λειτουργικό σύστημα Android για κινητά. Αυτή η απόφαση όμως δεν ήταν 100% αυτό που θα ήθελε η Oracle, καθώς οι ένορκοι δεν κατέληξαν σε απόφαση για ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό θέμα: για το αν η Google έκανε ή όχι «καλή χρήση» χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα APIs.

Λόγω της «κουτσής» απόφασης των ενόρκων, η Oracle ζήτησε να καθυστερήσει η φάση της εκδίκασης της χρηματικής αποζημίωσης. Ο δικαστής όμως έκρινε ότι η Oracle είτε θα ζητήσει αποζημίωση για την παραπάνω μικρή νίκη της είτε θα αποδεχτεί την απόφαση του ιδίου που θα περιορίζεται σε 150.000 δολάρια ανά εργασία, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε αντίγραφα του Android.

Επιπλέον, το δικαστήριο δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το πιο σημαντικό θέμα: για το αν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα στην δομή και την οργάνωση των APIs, πράγμα για το οποίο ο δικαστής δεν έχει δηλώσει πότε θα βγάλει απόφαση. Αρχικά, ζήτησε από τους ενόρκους να ακούσουν τα στοιχεία θεωρώντας ότι όντως υπάρχουν πνευματικά δικαίωματα στα APIs, και επιφυλάχθηκε να αποφασίσει αργότερα, αλλά στη συνέχεια φάνηκε να κλίνει περισσότερο υπέρ της άποψης της Google, που θεωρεί ότι τα APIs είναι σαν να οδηγοί για να πας από μια πόλη σε μια άλλη, και είναι απαραίτητα για λόγους συμβατότητας, επομένως δεν μπορεί να υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Έτσι, αν η Google κερδίσει σε αυτό το σημείο, τότε πιθανώς να μην χρειαστεί νέα δίκη και οι ζημιές της να περιοριστούν σημαντικά.

Τι θα γίνει αν κερδίσει η Oracle

Ουσιαστικά, αυτό που κρίνεται σε αυτήν την δίκη δεν είναι τόσο η αποζημίωση που θα κληθεί να δώσει η Google στην Oracle – αυτό είναι κάτι που και η ίδια η Google δεν έχει αρνηθεί. Άλλωστε το δικαστήριο έχει ηδη κρίνει ότι υπάρχουν μικρότερης σημασίας παραβιάσεις (όπως σε οκτώ αρχεία από την Java που χρησιμοποίησε η Google για δοκιμές) για τις οποίες ο αμερικάνικος γίγαντας της διαδικτυακής αναζήτησης θα πληρώσει αρκετά. Όμως, το βασικό ζήτημα (και εκεί είναι τα πολλά λεφτά) είναι το κατά πόσον η Java είναι ή όχι τελικά μια γλώσσα ανοικτού κώδικα.

Η εταιρεία Sun, δημιουργός της Java πριν εξαγοραστεί από την Oracle, είχε ανοίξει τον κώδικα της γλώσσας επιτρέποντας ουσιαστικά στον οποιονδήποτε να φτιάξει ένα συμβατό μεταγλωττιστή. Αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα στην δομή των APIs, τότε η Oracle θα μπορεί να ζητά δικαιώματα από οποιονδήποτε χρησιμοποιεί την Java για να αναπτύσσει δικές του εφαρμογές...

Το σημαντικότερο είναι όμως ότι μια νίκη της Oracle θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη του Android, του ανοικτού λειτουργικού που είναι αυτή τη στιγμή ο κυρίαρχος της αγοράς των smartphones. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι κάθε μέρα ενεργοποιούνται 750.000 νέα κινητά Android, για κάθε ένα από τα οποία το δικαστήριο θα μπορούσε να επιδικάσει αποζημίωση στην Oracle! Αυτός είναι άλλωστε ο τελικός στόχος της Oracle που υπολογίζει να «αντλήσει» πάρα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε μια πιθανή νίκη της στην δίκη εναντίον της Google...

Πάντως, ο δικαστής προειδοποίησε την Oracle την Παρασκευή ότι δεν θα πάρει μια «μεγάλη απόφαση» βασιζόμενος σε μικρότερης σημασίας παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. «Η γνώμη μου είναι ότι ο νόμος δεν επιτρέπει να σταθεί μια υπόθεση διαφυγόντων κερδών στα δισεκατομμύρια των εντολών rangeCheck() ή μερικών αρχείων που έχουν χρησιμοποιηθεί ως δοκιμή», είπε χαρακτηριστικά, υποδηλώνοντας ότι ίσως τελικά η Google τη «γλυτώσει» με μερικά εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ