Οι Αγιορείτες επιμένουν να μην πληρώνουν φόρο για τα εκτός Ορους ακίνητά τους - iefimerida.gr

Οι Αγιορείτες επιμένουν να μην πληρώνουν φόρο για τα εκτός Ορους ακίνητά τους

Οι Αγιορείτες επιμένουν να μην πληρώνουν φόρο για τα ακίνητά τους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δυσβάστακτη» χαρακτηρίζει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Oρους τη φορολόγηση των εκτός της μοναστικής πολιτείας ακινήτων του, τα έσοδα εκ των οποίων, όπως επισημαίνει, μόλις επαρκούν για τη στοιχειώδη συντήρηση των κτιρίων, τη διαβίωση των μοναχών και τη φιλοξενία των προσκυνητών.

Χθες, Δευτέρα, συνήλθε στις Καρυές του Αγίου Ορους η Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη των Αντιπροσώπων και Προϊσταμένων των Είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, προκειμένου να συζητήσουν τις συνέπειες που θα έχει για την επιβίωση του Αγίου Όρους από την επιβολή των τελευταίων φορολογικών μέτρων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη διπλή σύναξη, αναφέρεται ότι επειδή το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας, «η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους έχει ζητήσει από τις πρόσφατες κυβερνήσεις τη διατήρηση του προϋπάρχοντος φορολογικού καθεστώτος του Αγίου Όρους, πράγμα το οποίο έχει γίνει κατανοητό από την πολιτική ηγεσία».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους προκειμένου να δικαιολογήσουν το αίτημά τους για τη διατήρηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος, αναφέρουν ότι «tο Αγιον Ορος κατόρθωσε στις ιστορικές περιπέτειες του Eθνους και στους αγώνες της Εθνικής Παλιγγενεσίας να συμμετάσχει και συμπαρασταθεί με αυτοθυσία, προσφέροντας μοναχούς, εφόδια, και ανεκτίμητα κειμήλια. Επί πλέον το 1924 παραχώρησε περίπου 1.200.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων για την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη συνέχεια «μετά την απελευθέρωση του Αγίου Ορους από ον Οθωμανικό ζυγό η ελληνική Πολιτεία ανεγνώρισε όλα τα ανωτέρω και κατοχύρωσε το αρχαίο αυτοδιοίκητο καθεστώς του, με ειδικό άρθρο στο ελληνικό Σύνταγμα και με την Κοινή Δήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο νομικό αυτό καθεστώς προβλέπεται η διατήρηση ειδικού φορολογικού καθεστώς»

Εκφράζουν πάντως την ελπίδα για τη νομοθετική διευθέτηση του φορολογικού αυτού ζητήματος.

Τη διπλή Ιερά Σύναξη απασχόλησε και η έντονη φημολογία περί διακοπής των σχέσεών της με την ελληνική πολιτεία. Οπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους «το Αγιον Ορος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού Κράτους και για την επίλυση των εκάστοτε προβλημάτων προσπαθεί να συνεργάζεται εποικοδομητικά και γόνιμα με τους εκπροσώπους του».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ