Η ώρα του Μαύρου - iefimerida.gr

Η ώρα του Μαύρου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα από τα καλύτερα βρώμικα της πόλης για τους μυημένους καλοφαγάδες αποτελεί η καντίνα του Μαύρου στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. H καντίνα διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στους ξενύχτηδες, τόσο για την ποιότητα του φαγητού της όσο και για τις ιστορίες στα όρια του αστικού μύθου που συνοδεύουν τον ιδιοκτήτη της, τον Μαύρο, ο οποίος αποτελεί μια αυθεντική προσωπικότητα βγαλμένη από παλιά ελληνική ταινία (μάλλον λόγω της φήμης που είχε κάπου στα ‘80s επισκέφτηκε τον Μαύρο και ο έτσι κι αλλιώς άκρως λαϊκιστής Ανδρέας Παπανδρέου).

Γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘40 στην Κομοτηνή, ξεκίνησε να γυρνάει με καρότσι και να πουλάει κουλούρια από την εποχή που η Θεσσαλονίκη είχε τραμ στα τέλη του ‘50 και στην τωρινή τοποθεσία είναι εγκαταστημένος από τα τέλη του ’60. Αν πας εκεί αμύητος και παρατηρήσεις τον Μαύρο να ετοιμάζει την παραγγελιά (ψημένο ψωμί με επιλογή από σουβλάκι/παντσέτα/λουκάνικο/κεμπάπ στα κάρβουνα, αυστηρά χωρίς πατάτες), θα δεις να ψεκάζει στο σάντουιτς ένα ειδικό περίεργο υγρό από ένα ψεκαστήρι… αυτό είναι και το λεγόμενο άζαξ.

Τα μυστικά συστατικά που περιλαμβάνει το υγρό χάνονται στα βάθη του χρόνου και στα βάθη της Ανατολής… Η ιστορία ξεκινάει από τη στιγμή που η μητέρα του Μαύρου επισκέφτηκε τη Μέκκα για να εκπληρώσει, ως μουσουλμάνα, τα θρησκευτικά της καθήκοντα και, όπως λέει ο ίδιος, είδε όραμα τα συστατικά της μυστικής συνταγής, τα οποία και του αποκάλυψε όταν επέστρεψε. Κανένα από αυτά τα 7 συστατικά δεν έχει γίνει γνωστό, και μάλλον θα τα πάρει ο Μαύρος μαζί του, καθώς θεωρώ αμφίβολο να μοιραστεί τη μυστική φόρμουλα της συνταγής με κάποιο από τα παιδιά του (έχει 6 παιδιά από 4 γυναίκες). Τα μόνα συστατικό που διακρίνονται είναι το λεμόνι και η μουστάρδα.

Το σάντουιτς κομπλέ με απ’ όλα περιλαμβάνει και μια γενναία ποσότητα μπούκοβο, το οποίο για τον Μαύρο θεωρείται κάτι σαν ελιξίριο της ζωής (με βάση τα λόγια του, το μπούκοβο θα σε κάνει το βράδυ να έχεις γιαχαμπίμπι και μεγάλη απόδοση στο σεξ).

Στραβώνει χαρακτηριστικά όταν του λες χωρίς μπούκοβο… Όταν ζήτησε κάποιος ένα σάντουιτς με άζαξ χωρίς μπούκοβο γιατί τον πονάει το στομάχι του, ο Μαύρος του απάντησε να κόψει τους πολλούς καφέδες, ενώ όταν διάφορες κοπελίτσες ζητάνε χωρίς κρεμμύδι, ο Μαύρος απαντάει «να φάτε με κρεμμύδι γιατί κατεβάζει γάλα!»

Δεν ξέρω ποιος μυστικός συνδυασμός ενεργεί, αλλά πράγματι το κομπλέ με άζαξ και μπούκοβο μετά από hangover θεωρείται πολύ αποτελεσματικό, για σωματική ανάκαμψη και καλό ύπνο χωρίς στομαχικές διαταραχές από τα ξίδια που κατέβασες… Κάποιοι επιβεβαιώνουν και την κατακόρυφη αύξηση της λίμπιντο. Σε όλες τις παραπάνω ενέργειες βοηθούν φυσικά και οι εμψυχωτικές ατάκες του Μαύρου ημιθέου, οι οποίες είναι ανεξάντλητες.

«C’mon, c’mon… βάλε μπούκοβο, ψηλέ, να καθαρίσει το καρμπυρατέρ και να μην ξαναδείς την πεθερά σου…» είπε σε κάποιον την τελευταία φορά που ήμουν εκεί.

Όπως και να έχει, πάντως, αξίζει μια επίσκεψη, τόσο γι’ αυτά που σερβίρει (παρ’ όλα τα χρόνια που πέρασαν, μετά από πρόσφατη αυτοψία, νομίζω ότι είναι μία σκάλα πάνω από οποιαδήποτε άλλη καντίνα στη Βόρεια Ελλάδα) όσο και για τη γενική ατμόσφαιρα που υπάρχει εκεί, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κι άλλες φωτο εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ