Τσίπρας: Eκβιάζετε τη συναίνεση – Σαμαράς: Κυνηγάς το ανέφικτο - iefimerida.gr

Τσίπρας: Eκβιάζετε τη συναίνεση – Σαμαράς: Κυνηγάς το ανέφικτο

Τσίπρας: Ζητάτε συναίνεση στο λάθος – Σαμαράς: Κυνηγάς το ανέφικτο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι διάλογοι -και οι διαφορετικές εκδοχές τους- κατά τη χτεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών (Σαμαράς, Τσίπρας, Βενιζέλος) υπό τον Κάρολο Παπούλια, απεικονίζουν με ανάγλυφο τρόπο το τεράστιο χάσμα απόψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες εκλογές.

Τα πρακτικά της κρίσιμης σύσκεψης δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, παρότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να δέχτηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να τα δημοσιοποιησει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ωστόσο, οι διάλογοι με τις διαφορετικές εκδοχές τους, που διέρρευσαν από τα επιτελεία των τριών κομμάτων και δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», δείχνουν ότι η έκβαση της συζήτησης των τριών μεγαλύτερων κομμάτων ήταν εν πολλοίς προκαθορισμένη. Οι πολιτικοί αρχηγοί πήγαν στον Κάρολο Παπούλια για να πουν όσα ήδη γνωρίζουμε και καμία πλευρά δεν φάνηκε έτοιμη να ρίξει νερό στο κρασί της.

Από την μία πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας πιέστηκε ευθέως από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συμμετάσχει ή τουλάχιστον να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Όμως, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε αταλάντευτος καθ' όλη τη διάρκεια της σύσκεψης στην στρατηγική καταγγελίας του Μνημονίου που έχει χαράξει το κόμμα του με στόχο τις επαναληπτικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, οι Σαμαράς και Βενιζέλος επιχείρησαν να κατανείμουν μέρος της κυβενητικής ευθύνης και στον Αλέξη Τσίπρα, δίνοντάς του έστω την διέξοδο της ψήφου ανοχής σε μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ υπογράμμισαν την κρισιμότητα των στιγμών. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνιζε ότι πρέπει «πάση θυσία» να υπάρξει κυβέρνηση μιλώντας για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για συζήτηση ιστορικής ευθύνης.

Την συζήτηση άνοιξε ο Κάρολος Παπούλιας λέγοντας: «Ο πολιτικός χρόνος είναι πιεστικός» και στη συνέχεια παρουσίασε την επιστολή του Λουκά Παπαδήμου, για την κατάσταση της οικονομίας και το ομόλογο των 435 εκ. ευρώ..

Το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας που ζήτησε να μάθει «για ποιο λόγο εμφανίζεται η επιστολή τώρα» και «για ποιο λόγο ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός δεν ενημέρωσε ως όφειλε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς».

Βενιζέλος: Εχω αρνητική προδιάθεση στο να πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που λήγει – για να είμαστε αξιόπιστοι απέναντι σε αυτούς που μπήκαν στο PSI. Υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί, δεν είναι θέμα έλλειψης χρημάτων, πολιτικό και ηθικό είναι το θέμα.

Σύμφωνα με την εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς προτίμησε στην πρώτη του παρέμβαση να τονίσει ότι είναι απαραίτητος ο σχηματισμός κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι διαμορφώνονται συνθήκες έκτακτης ανάγκης για τη χώρα:

Σαμαράς: Θέλουμε λύση τώρα. Πρέπει να έχουμε κυβέρνηση. Μπορούμε να σχηματίσουμε μια οικουμενική κυβέρνηση έως τις ευρωεκλογές του 2014 ή μια κυβέρνηση την οποία θα στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά. Είναι απαραίτητο, όμως, να υπάρξει έστω και η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην καταψηφίσετε. Μπορείτε να αποχωρήσετε από τη Βουλή στην ψήφο εμπιστοσύνης...

Τσίπρας: Ζητάτε κάτι που δεν ξέρω αν προβλέπεται από το Σύνταγμα...

Βενιζέλος: Το προβλέπει το άρθρο 84, αρκεί να υπάρχει στήριξη στην κυβέρνησητουλάχιστον από 120 βουλευτές. Δεν αρνείται κανείς κάτι τέτοιο, ούτε εγώ ούτε ο Σαμαράς – δεν ξέρω τι λέει ο Κουβέλης επ' αυτού.

Τσίπρας: Γιατί δεν σχηματίζετε οι τρεις σας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) κυβέρνηση και να αφήσετε εμάς στην αντιπολίτευση; Εχετε 168 βουλευτές...

Σύμφωνα με την εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο αρνήθηκε την ψήφο ανοχής αλλά είπε:

Τσίπρας: Διαφαίνεται μια προγραμματική συμφωνία. Από τη στιγμή που αυτή υπάρχει και υπάρχει και απαιτούμενος αριθμός βουλευτών, να προχωρήσετε. Ζητάτε συναίνεση από εμάς στο λάθος. Προσπαθήσατε όλο το προηγούμενο διάστημα να διαστρεβλώσετε τις θέσεις μας...

Βενιζέλος: Δεν κάνουμε μια συζήτηση αριθμητικής ή νομικού χαρακτήρα, κάνουμε μια συζήτηση, ιστορικής, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης. Είναι θέμα κατανομής ευθύνης...

Στο στρατόπεδο της ΝΔ, κύκλοι του Αντώνη Σαμαρά έλεγαν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στο ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση για την επανεξέταση του Μνημονίου, όπως ζητεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σαμαράς: Μπορεί να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία για την επαναδιαπραγμάτευση. Και να εκμεταλλευθούμε το νέο κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Ευρώπη...

Τσίπρας (προς τους δύο πολιτικούς αρχηγούς): Επιμένουμε και είναι χρέος μας να υπάρξει ακύρωση της πολιτικής του Μνημονίου. Τώρα καταλάβατε τα προβλήματα που δημιουργεί η συγκεκριμένη πολιτική;

Σαμαράς (προς Αλέξη Τσίπρα): Κυνηγάς το ανέφικτο – να κάνεις κυβέρνηση με το ΚΚΕ –, και κλωτσάς το εφικτό – να κάνουμε μια κυβέρνηση τώρα.

Τσίπρας (προς Αντώνη Σαμαρά): Ανέφικτα δεν ήταν και αυτά που έλεγες εσύ για αυτοδυναμία; Προεκλογικά σας ακούγαμε ότι θα πηγαίνετε σε εκλογές μέχρι η ΝΔ να κατακτήσει την αυτοδυναμία και τώρα κατηγορείτε εμάς ότι σέρνουμε τη χώρα σε εκλογές;

Βενιζέλος (προς Αλέξη Τσίπρα): Εγώ μιλώ για νομιμοποίηση, γι' αυτό πρέπει να μπείτε στην κυβέρνηση. Εμείς είμαστε υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας με τη συμμετοχή των τεσσάρων κομμάτων.

Βενιζέλος (προς Αλέξη Τσίπρα – σύμφωνα με εκδοχή της Κουμουνδούρου): Συμφωνώ με όλα όσα λες για επανεξέταση του Μνη-μονίου και θέλω συμμετοχή ή ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι προϋπόθεση για να υπάρξει αυτή η κυβέρνηση...

Σαμαράς: Πρέπει πάση θυσία να υπάρξει κυβέρνηση από αυτή τη συνάντηση...

Τσίπρας: Και να επιχειρήσετε αυτή την κυβέρνηση, δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση γιατί θα υπάρξει δυσαρμονία ανάμεσα στην κάλπη και στην πολιτική που θα εφαρμόσετε. Εχουμε ένα διαφορετικό σχέδιο. Είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από το δικό σας. Μας ζητάτε πράγματα αδιανόητα. Να μην παραστούμε δηλαδή στη Βουλή κατά τη διαδικασία συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης. Στη δημοκρατία έχει ρόλο και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Προχωρήστε. Θέλετε μια νομιμοποίηση που δεν την έχετε. Δεν θα σας τη δώσουμε. Αυτό που επιδιώκετε είναι μια εκβιασμένη συναίνεση. Νομιμοποίηση από την Αριστερά θέλετε. Να καταργήσετε την αντιπολίτευση. Εκβιάζετε τη συναίνεση...

Αλέξης Τσίπρας (προς τους δύο πολιτικούς αρχηγούς): Εχουν αλλάξει και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί.

Βαγγέλης Βενιζέλος: Χαίρω πολύ, ο Ολάντ μιλάει γι' αυτό.

Μπροστά στο αδιέξοδο ο Κάρολος Παπούλιας έκρινε ότι η συζήτηση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ωστόσο ενημέρωσε και τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ότι θα κληθούν εκ νέου στην Προεδρία για έναν δεύτερο κύκλο συζήτησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ