Σόιμπλε: Ναι στην ανάπτυξη, αλλά όχι με κρατικές δαπάνες - iefimerida.gr

Σόιμπλε: Ναι στην ανάπτυξη, αλλά όχι με κρατικές δαπάνες

Σόιμπλε: Ναι στην ανάπτυξη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση δεν είναι αντιφατικές έννοιες. Αντίθετα, τα δύο αυτά μπορούν να συνυπάρξουν, υποστηρίζει σε άρθρο του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos ο κ.Σόιμπλε αναφέρει πως μια οικονομική ανάπτυξη «ισχυρή και επί σταθερής βάσεως» δεν έρχεται «σε καμία περίπτωση σε αντίφαση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία έχει καθυστερήσει υπερβολικά και την οποία πλέον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόζουν με επιμονή. Αντίθετα ενισχύουν η μια την άλλη».

Αποδοκιμάζοντας για μια ακόμη φορά μια ανάπτυξη που θα χρηματοδοτείται με τη δημιουργία ελλειμμάτων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι «ένας προϋπολογισμός που έχει ευφυώς εξυγιανθεί δημιουργεί εμπιστοσύνη χωρίς την οποία η κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι αδιανόητες».

«Ως προς την ανάπτυξη, συμμετέχει στην δημοσιονομική εξυγίανση μέσω του περιορισμού των κρατικών δαπανών και της σταθεροποίησης των κρατικών εσόδων».

Μία ημέρα πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον Φρανσουά Ολάντ και τη συνάντηση «γνωριμίας» που θα έχουν αύριο το απόγευμα με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβάλλει μέσω του άρθρου του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα τις αρετές του γερμανικού μοντέλου που βασίζεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

«Ενα από τα μαθήματα της κρίσης είναι ότι τα μέλη της νομισματικής ένωσης οφείλουν να εργασθούν αδιάλειπτα για την σύγκλιση των εθνικών οικονομιών τους. Αλλά οφείλουν επίσης να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, μία απαίτηση που συχνά αγνοήθηκε στο παρελθόν. Κάθε βιώσιμη ανάπτυξη βασίζεται σε αυτήν την ανταγωνιστικότητα», τονίζει.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει έτοιμος να μελετήσει τον ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην ώθηση της ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει επίσης να συζητηθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, γράφει, ενώ προειδοποιεί ότι η ανάμειξη του κράτους στην οικονομία μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τις επενδύσεις.

Ασυμβίβαστο η προεδρία του Eurogroup και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών;

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι της Γερμανίας ζητούν σήμερα από τις σελίδες της εφημερίδας Handelsblatt από τον συντηρητικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείψει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εάν καταλάβει την προεδρία του Eurogroup.

«Εάν ο κ. Σόιμπλε αναλάβει την προεδρία του Eurogroup, αυτό θα ήταν ασυμβίβαστο με τις απαιτήσεις της θέσης του υπουργού Οικονομικών», δήλωσε στην εφημερίδα ο Κάρστεν Σνάιντερ, ειδικός οικονομικών θεμάτων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

«Δεν θα ήταν καλό ο Σόιμπλε να προεδρεύει του Eurogroup και να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Γερμανίας ως υπουργός Οικονομικών», δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επισημοποίησε με χθεσινή του δήλωση το ενδιαφέρον του για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, θεωρεί ανέκαθεν ότι ο πρόεδρος του οργάνου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και υπουργός.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί αντιθέτως ότι είναι υπερβολικά δύσκολο να φέρει κανείς σε πέρας τη βαριά αυτή διπλή ευθύνη. Ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει εκ νέου, μετά τη λήξη της θητείας του στα τέλη Ιουνίου, το πόστο, το οποίο κατέχει από την δημιουργία του θεσμού το 2005.

Πολλοί Γερμανοί διεκδικούν υψηλά ευρωπαϊκά αξιώματα, σε διαδικασίες που αναβλήθηκαν εξαιτίας των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Εκτός της προεδρίας του Eurogroup, εκκρεμούν οι διορισμοί των προέδρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης , καθώς και στο συμβούλιο διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ