Σπίγκελ: «Αντίο Ακρόπολη» - Το γερμανικό σχέδιο για την «ελληνική έξοδο» - iefimerida.gr

Σπίγκελ: «Αντίο Ακρόπολη» - Το γερμανικό σχέδιο για την «ελληνική έξοδο»

Σπίγκελ: «Αντίο Ακρόπολη» - Το γερμανικό σχέδιο για την «ελληνική έξοδο»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκασέλιδο αφιέρωμα στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δημοσιεύει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Σπιγκελ, με εξώφυλλο ένα κίονα κι ένα τσακισμένο ευρώ και με τον εύγλωττο τίτλο «Αντιο Ακρόπολη».

Πρόκειται για το τελευταίο -και μεγαλύτερο- από μια σειρά άρθρων που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες στον ξένο ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, που ασχολούνται με σοβαρό τρόπο με ένα ενδεχόμενο που πολλοί αναλυτές προεξοφλούν όλο και περισσότερο ως αναπόφευκτη βεβαιότητα.

Μάλιστα, οι γερμανοί συντάκτες του άρθρου επιχειρηματολογούν υπέρ της εξόδου της χώρας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, και γι' αυτό έχουν βάλει υπότιτλο «Γιατί η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τώρα το ευρώ»

Στο ίδιο το αφιέρωμα, το Σπίγκελ αναφέρεται με λεπτομέρειες στα σχέδια επί χάρτου που εκπονεί η γερμανική κυβέρνηση για να είναι έτοιμη για μια ηθελημένη ή μη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αναφέρει ωστόσο ότι αν η χώρα γυρίσει στη δραχμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να την αιμοδοτεί, με ένα μέρος των χρημάτων της αρχικής βοήθειας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να πηγαίνει στην Ελλάδα για να μπορέσει να αποπληρωσει το χρέος της.

Ειδικότερα, το περιοδικό επικαλείται απόρρητο σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει ότι το EFSF θα σταματήσει να καταβάλλει στην Ελλάδα εκείνα τα ποσά που διοχετεύονται κατευθείαν στον προϋπολογισμό της, αλλά θα συνεχίσει να δίνει τα ποσά που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των κρατικών ομολόγων, τα οποία έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κι αυτό γιατί, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επιβαρύνουν την ΕΚΤ με ένα μη εξυπηρετούμενο χρέος, διακινδυνεύοντας την πιστοληπτική της ικανότητα.

Σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο, αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ παραμένοντας στην ΕΕ και σταματήσει να λαμβάνει το σημερινό δάνειο από τα ταμεία της ευρωζώνης, θα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει και με τις άλλες ενταγμένες χώρες που έχουν εθνικό νόμισμα.

Η διαφορά είναι ότι η βοήθεια προς της χώρα δεν θα προέρχεται πια αποκλειστικά από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, αλλά θα συνεισφέρει το σύνολο των 27 κρατων-μελών της Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Σπίγκελ» μιλά για αυξανόμενη δυσφορία έναντι της Ελλάδας μέσα στον κεντροδεξιό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομίας, Φιλιπ Ρέσλερ, (που προέρχεται από το φιλελεύθερο FDP) ο οποίο τονίζει ότι «δεν θα υπάρξει ούτε χαλάρωση ούτε παράκαμψη του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί». Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου Emnid για την εφημερίδα «Μπιλντ αμ Ζόνταγκ», το 78% των Γερμανών θέλει να σταματήσει η καταβολή του δανείου στην Ελλάδα μέχρι να υπάρξει αξιόπιστη κυβέρνηση στην Αθήνα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ