Το Ισραήλ εκτιμά πως δεν απειλείται από τα πυρηνικά του Ιράν - iefimerida.gr

Το Ισραήλ εκτιμά πως δεν απειλείται από τα πυρηνικά του Ιράν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ εκτιμά ότι το Ιράν αν καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα δεν θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον του Ισραήλ ή οποιασδήποτε άλλης γειτονικής χώρας, εκτός αν το καθεστώς της Τεχεράνης αισθανθεί απειλούμενο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ.

"Ούτε εναντίον μας ούτε εναντίον οποιουδήποτε άλλου γείτονα", απάντησε ο Μπαράκ όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα το Ιράν να ρίξει ατομικές βόμβες κατά του Ισραήλ στην περίπτωση που τις αποκτήσει.

Ο Μπαράκ υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι δύσκολο να προβλέψει τις αντιδράσεις του ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ, στην περίπτωση που το καθεστώς των ιρανών αξιωματούχων αισθανθεί ότι απειλείται με πτώση.

"Δεν πιστεύω ότι μπορεί να πει κάποιος υπεύθυνα ότι οι αγιατολάχ αυτοί, αν διαθέτουν ατομικά όπλα, είναι άνθρωποι τους οποίους μπορεί να εμπιστευτεί κανείς όπως μια κεντρική επιτροπή ενός κόμματος ή το Πεντάγωνο", πρόσθεσε.

"Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν νομίζω ότι θα κάνουν κάτι όσο θα ελέγχουν πλήρως τα συναισθήματά τους. Αλλά μήπως ξέρει κανείς ή καταλαβαίνει τι θα συμβεί αν τέτοιου είδους ιθύνοντες κλειστούν σε ένα μπούνκερ στην Τεχεράνη και με τη σκέψη ότι πέφτει το καθεστώς μέσα σε μερικές ημέρες, τι είναι ικανοί να κάνουν; Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί", επισήμανε.

Ο υπουργός Άμυνας είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν πρέπει να σπέρνει τον πανικό. "Δεν μου αρέσουν οι όροι πανικού", είπε επικρίνοντας ορισμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου ο οποίος παρομοίωσε την κατάσταση του Ισραήλ με εκείνη των γερμανών εβραίων το 1938 παραμονές της κήρυξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τους ναζί.

"Είμαστε το πιο ισχυρό κράτος στη Μέση Ανατολή", τόνισε ο Μπαράκ.

"Δεν μου αρέσουν οι παρομοιώσεις με όσα συνέβησαν το 1938. Δεν νομίζω ότι είναι το ίδιο πράγμα, γιατί ποιο είναι το συμπέρασμα αυτού που συνέβη; Τι μπορούσε να κάνει ένας εβραίος που βρισκόταν στη Γερμανία το 1938; Εκ των υστέρων, θα έπρεπε να φύγει. Εδώ νομίζω ότι είναι το αντίθετο. Δεν θέλω να φύγω, να πάω πουθενά", είπε ο Μπαράκ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας ενόψει της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, προέβλεψε ότι το καθεστώς στην Τεχεράνη θα καταρρεύσει επίσης.

"Πιστεύω ότι βλέπουμε την αρχή του τέλους των διδακτοριών στον αραβικό κόσμο, μεταξύ των οποίων και της ιρανικής", τόνισε.

"Το Ιράν αποκτά πυρηνικά όπλα για να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος και μέχρι σήμερα ο κόσμος δεν το σταμάτησε", δήλωσε ο Νετανιάχου την Κυριακή, την ημέρα του Ολοκαυτώματος που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων εβραίων θυμάτων της γενοκτονίας των ναζί κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Εάν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το σπίτι μας, ο κόσμος δεν θα σταθεί στο πλευρό μας", υπογράμμισε επίσης ο Νετανιάχου.

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και μέρος της διεθνούς κοινότητας κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα του πυρηνικού του προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ