«Δεν εισπράττουν» ΔΕΚΟ και εφορίες – Απώλειες 25 εκ. ευρώ για το Δημόσιο

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την ταμειακή στενότητα του Δημοσίου, την οποία μάλιστα επιτείνει και η υστέρηση των εσόδων. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιοι, οι εικόνα των εσόδων το μήνα Απρίλιο ήταν απογοητευτική.

Χαρακτηριστικό είναι πως εισπράχθηκαν 556 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011, αφού τα έσοδα σημείωσαν κατακόρυφη πτώση που άγγιξε το13,4%. Ήδη οι απώλειες για το Δημόσιο σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι 25 εκατομμύρια λιγότερα.

Σύμφωνα με το «Εθνος» το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου, το σύνολο των τακτικών προ επιστροφών φόρων εσόδων παρουσιάζει μείωση 3,6% όταν ο ετήσιος στόχος του αναθεωρημένου προς τα κάτω τακτικού προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,3%. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εισπράξεις από το ΦΠΑ παρουσίασαν μείωση 13,5%.

Από του υπουργείου Οικονομικών πάντως υποστηρίζουν πως σημαντικό ρόλο σε αυτή την πτώση έπαιξαν οι εκλογές, καθώς πολλοί ήταν οι φορολογούμενοι που επέλεξαν να μεταθέσουν για αργότερα την πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο.

Την ίδια ώρα πάντως απώλειες εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προκαλούν και οι καθυστερήσεις στην αποστολή των εκκαθαριστικών για τους φόρους στα ακίνητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ